Wij eten ongezonder sinds de BTW verhoging

Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% is de consumptie van groenten en fruit aantoonbaar teruggelopen. Dit jaar werd sinds de verhoging van het basis BTW 2% minder vers fruit en slechts 1% meer verse groenten. Een groot deel van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen en 14% minder groenten te kopen als gevolg van de btw-verhoging.

Met name de lagere inkomensgroep raakt steeds meer op achterstand. Gemiddeld wordt minder dan 57% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit gegeten. Dat blijkt uit marktcijfers van onderzoeksbureau IRI en uit aanvullend consumentenonderzoek in opdracht van GroentenFruit Huis. De cijfers zijn donderdag bekend gemaakt tijdens de lancering van de actie ‘Gezonde Boodschappen voor Iedereen’. Een twintigtal maatschappelijke organisaties waaronder de CVAH, Hartstichting, Diabetesfonds, belangenorganisaties en kennisinstellingen, willen consumenten bewegen gezonder te eten. Ze doen een beroep op de overheid om de btw-verhoging op groenten en fruit terug te draaien dan wel andere maatregelen te treffen.

De CVAH heeft vorig jaar fel actie gevoerd tegen het verhogen van de btw op gezonde producten als groente en fruit en voorspeld dat dit leidt tot ongezonder eten. Daarnaast is de BTW verhoging ook heel slecht gebleken voor de AGF handel. En dat terwijl het kabinet roept zich in te zetten voor ondernemers én een gezonder levensstijl. Politiek is soms moeilijk te begrijpen…