“We zijn behoorlijk op de kaart gezet”

Volop aandacht voor De Beste Markt(en) van Nederland! Bij uitstek zijn de drie winnaars van de editie in 2015 dan ook (Siermarkt, Haarlem en Gouda) markten die de titel optimaal weten te gebruiken. Van een bos bloemen voor de consument, tot en met landelijke aandacht in de pers.

Ed Mense (coördinator Markten in Haarlem) over de titel van de zaterdagmarkt in de categorie middelgrote markten: “De reacties van de kooplieden zijn voor 98% positief. Iedereen voelt nu dat er kansen liggen de markt nog beter en aantrekkelijker te maken. Er is inmiddels een reclame commissie ingesteld en er wordt een reclamebijdrage bij de kooplieden geïnd. De consumenten reageren positief en geven aan graag een bezoek te brengen aan de beste markt van Nederland.”

Hoog op prioriteitenlijst

De titel heeft inmiddels veel teweeg gebracht in de Haarlemse binnenstad. “Zo heeft de wethouder de markten hoog op de prioriteitenlijst staan en beseft de afdeling Economische Zaken dat de markt een economische impuls geeft aan de het centrum. De zaterdagmarkt is een belangrijke speler aan het worden in de stad. Hoewel de ambulante handel nu nog summier aandacht krijgt in het ontwerp detailhandelsvisie Haarlem winkelstad, is de verwachting dat er in de toekomst meer rekening zal worden gehouden met de belangen van de markt.”

Mooie prijzen

De dag na het binnenhalen van de titel vond de Siermarkt plaats. Reden voor de Amsterdamse markt om direct de consument te verwennen met een mooie bos bloemen. AT5 kwam langs om een reportage te maken en ook de deelraadvoorzitter bracht een bezoek aan de markt. “Kortom, iedereen was vol lof over de markt. De Siermarkt is behoorlijk op de kaart gezet”, vertelt marktmanager Ben Berg. “Wat doen we nu verder hiermee? Wij publiceren dit elke maand via onze folder. Maar bovenal ook met ons 5 jarig bestaan dit jaar. Hier hebben wij een mooie actie en dat is dat de consument mooie prijzen kan winnen op de markt. Waaronder één jaar gratis rijden in een Renault Twingo. Deze auto is helemaal ‘ingewrapt’ met het logo van de markt. Hier geven wij de komende weken ook volop gas, dit in combinatie met de winnaar van de beste markt. Het komende jaar zal zeker in het teken staan de prijs, dit doen we door veel evenementen op de markt te organiseren. Te denken valt aan show cooking, BBQ-event, Modeshow, Fietsreparatie voor de schoolgaande jeugd in september, etc. Je ziet er gebeurt van alles op de Siermarkt.”

In Gouda zal men nog lang nagenieten van de titel, sterker, volgens Hans Rijzenga, beleidsmedewerker Beheer Openbare Ruimte van de gemeente, heeft de prijs wel het een en ander in gang gezet. “Iedereen is trots op dit behaalde resultaat, dat voel je aan alles.” Verantwoordelijk wethouder Daphne Bergman ziet het als een enorme opsteker. “De markt is de huiskamer van de stad. Een ontmoetingsplek voor heel Gouda. De prijs is ook een mooie erkenning voor alle marktondernemers.” De tegel, behorend bij de titel, is op een prominente plek voor de trappen van het stadhuis neergelegd. “Daarmee benadrukken we het belang van de prijs voor de stadsmarketing van Gouda”, vertelt Bergman.