Vals geld gewoon te koop op Aliexpress, pas op voor oplichting!

Een groepje tieners heeft afgelopen weekend meerdere keren met vals geld betaald op de markt in Eindhoven. Het gaat om blagen van rond de vijftien jaar. De kooplieden wisten niet wat ze hoorden toen zo’n knaap in de kraag werd gevat en opbiechtte: “Je koopt die biljetten gewoon op AliExpress.”

Een hele rare gewaarwording. Zo noemt Mick van Son de situatie waarbij tieners met een mooi verhaal en een vals briefje van vijftig euro toesloegen zaterdag. “Gewone Eindhovense jongelui die op een gehaaide manier meerdere keren wisten te betalen met vals geld”, zegt Van Son.

“We hebben een teststift waarmee je kunt controleren of een briefje nep is. Als de stift een streep achterlaat, dan is het nep. Maar het lijkt erop dat ze een gedeelte van het briefje hebben bespoten met haarlak. Het leek allemaal heel professioneel.”

Levensecht

Ze zijn aardig nagemaakt, maar er ontbreken wel een aantal kenmerken. We wisten het al helemaal zeker toen we de briefjes bij elkaar legden: alle biljetten hadden hetzelfde nummer.”

De gedupeerde marktkooplui hebben het incident gemeld bij iemand van handhaving. “Verder zullen we het verlies moeten nemen. Het gaat mij erom dat anderen gewaarschuwd zijn.”

Ook slachtoffers in Tilburg

Dat het vaker voorkomt bewijzen andere gevallen in de regio. Vorig jaar werden enkele tieners opgepakt die op de kermis met valse briefjes betaalden. Ook de Albert Heijn aan de Strijpsestraat in Eindhoven werd de dupe. Bij verschillende winkels in Waalre werd geprobeerd om een biljet van 50 euro te wisselen. Dergelijke nepbiljetten kan iedereen online bestellen op sites als Wish.com of het Chinese AliExpress, erkende de politie toen. Voor een paar dollar kun je bijvoorbeeld een biljet van vijfhonderd euro kopen, voor iets meer heb je een stapel tientjes.

Wees extra waakzaam de komende maanden

De kans is groot dat de komende maanden meer gelukszoekers een kansje wagen om vals geld om te ruilen voor echt geld, nu blijkt dat je het zo kunt kopen op internet. Wees daarom extra waakzaam. Wie eenmaal is opgelicht kan geen verhaal halen en is domweg de dupe.