Uitbreiding terrassen horeca mag niet ten koste gaan van weekmarkten!

In Spanje zijn deze week de terrassen weer voorzichtig geopend

Door de invoering van de 1,5 meter maatregel wordt het straks dringen op sommige marktpleinen. In vrijwel alle gemeenten beslaan de weekmarkten nu een groter deel van het marktplein. De kramen moeten immers verder van elkaar staan en er zijn bredere looppaden gecreëerd zodat de marktbezoekers veilig en verantwoord hun boodschappen kunnen doen.

Druk op de openbare ruimte

Als per 1 juni de horeca weer open gaat in ons land, zal deze ook een groter deel van de markt opeisen voor hun terrassen. En dat kan tot spanningen leiden. Dat voorziet CVAH voorzitter Henk Achterhuis. “Wij krijgen nu al uitnodigingen van gemeenten om mee te kijken naar een nieuwe invulling van de openbare ruimte. De horeca heeft in deze gemeenten al aangegeven dat ze een groter deel van het marktplein opeisen voor hun terrassen. Dat is heel begrijpelijk, ook zij zullen zich moeten houden aan de 1,5 meter maatregel, maar het mag niet zo zijn dat de herverdeling van de openbare ruimte ten koste gaat van de weekmarkten.”

Alleen in goed overleg

In veel gemeenten zal dit geen probleem zijn, maar er zijn gemeenten waar uitbreiding van de terrassen lastig is omdat ze dan aanspraak gaan maken op de ruimte die nu gereserveerd is voor de weekmarkten. “Daar waar het dringen wordt, is het van belang om in goed gezamenlijk overleg te komen tot een oplossing, die zowel voor de marktondernemers als de plaatselijke horeca werkbaar is. Dat hoeft volgens mij niet zo’n groot probleem te zijn. In de meeste gemeenten staat een markt maar een halve of hele dag per week opgesteld. Bovendien stoppen de meeste markten aan het einde van de middag, zodat de horeca nog de hele avond kan beschikken over deze ruimte. Dan zit een markt de plaatselijke horeca nauwelijks in de weg, denk ik.”

Gelijkheidsbeginsel

Wij vertrouwen er op dat de gemeenten handelen vanuit het gelijkheidsbeginsel en dat alleen in goed overleg het gebruik van de openbare ruimte wordt verdeeld tussen de belanghebbenden. Hier en daar hoor je horecaondernemers al roepen dat de weekmarkt maar plaats moet maken voor hun terrassen. Ik snap de emoties van deze horeca jongens, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Dat zullen wij als CVAH niet accepteren.”