Steunpakket voortgezet in derde kwartaal

De overheid heeft de steunpakketten weer verlengd voor  het derde kwartaal. Voor de meeste kleine ondernemers is vooral de TOZO en de TVL  belangrijk. De minimumvergoeding blijft 1500 euro voor een kwartaal als je 30% minder omzet hebt gehad.

De vaste lasten-drempel blijft 1500 euro en daar komen de meeste ondernemers wel aan want dat was bij de kleine ondernemers vaak het probleem.
De TOZO moet wel elk kwartaal weer opnieuw worden aangevraagd en denk eraan dat je moet terugbetalen als je toch weer winst hebt gemaakt. Dus houdt daar rekening mee.

Van de TONK-regeling kan ook nog gebruik gemaakt worden. Maar dat is echt per gemeente verschillend en gaat echt alleen over de woon en leef-lasten. Vraag aan als je het echt allemaal nodig hebt en vooral de TOZO.

Veel marktondernemers vragen nog regelingen aan omdat de omzet echt nog niet is wat men verwacht had. Maar denk eraan dat ook de terugbetaling voor de TOZO-lening voor bedrijfskapitaal wel weer een half jaar naar achteren is geschoven maar er moet wel vanaf 1 januari 2022 worden terugbetaald.

Ook de belastingschuld hoeft pas vanaf 1 oktober 2022 terugbetaald te worden, maar men verwacht wel dat er vanaf 1 juli 2021 weer gewoon belasting betaald gaat worden.

Dat betekent dat vanaf 2022 veel ondernemers buiten de normale kosten extra moeten aflossen om alles weer terug te betalen en daar nog een paar jaar voor nodig hebben.

Bovendien is er nu ook de TOA en dat betekent dat ondernemers nu ook gebruik kunnen maken van de wet homologatie onderhands akkoord om een akkoord met schuldeisers te bereiken als er een dreigend faillissement is. Als ondernemers door de crisis schulden hebben moeten maken kunnen ze een TOA- krediet met lage rente krijgen na een WHOA- akkoord.

Wegwijzer:
De NOW regeling gaat via het UWV.
De TVL via RVO.
De TOZO en TONK via de eigen gemeente.
De belastingmaatregelen via de belastingdienst Zakelijk.

Hannie Heine

Portefeuillehouder Regelgeving.