Steun de strijd tegen de hoge pinkosten en vul de enquête in

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal pintransacties explosief gestegen. De overheid roept op om met de pinpas te betalen. Aan die oproep geven wij met z’n allen massaal gehoor en dat is vooral leuk voor de banken, die per pintransactie een leuk bedrag opstrijken. Nu het elektronisch betalen zo’n toevlucht heeft genomen, rijst de vraag of een dergelijke betaling niet wat goedkoper kan.

Samenwerking

Detailhandel Nederland heeft het initiatief genomen om met een aantal samenwerkende (vers)detailhandelsbranches in gesprek te willen gaan met de banken over de hoogte en opbouw van de pintarieven. De volgende acht brancheverenigingen hebben de handen ineengeslagen en gaan meewerken aan dit plan:

  • NBOV (Bakkers)
  • KNS (Slagers)
  • ADN (Groentewinkels)
  • VBW (Bloemisten)
  • Vakcentrum (Kaas- en delicatessenwinkels)
  • NBPW (Poeliers en via KNS)
  • VNV (Visspecialisten)
  • CVAH (Ambulante handel)

De meeste MKB-ondernemers hebben een overeenkomst voor de verwerking van hun PIN transacties met een bank. Banken hebben verschillende bundels en/of tarieven. Zo is het opvallend dat bijvoorbeeld de Rabobank geen pinbundel heeft voor meer dan 5.000 pintransacties per maand en dat als deze grens wordt overschreden de ondernemer alsnog 5,6 cent per pintransactie moet betalen. Door de genoemde toename van het aantal pintransacties zijn in veel gevallen de kosten dus gestegen.

CVAH voorzitter Henk Achterhuis: “De kosten voor pinnen liggen nu gemiddeld op zo’n 5,5 cent per transactie. Dat kan best wel minder. Wij denken aan een verlaging naar 4,4 cent per transactie of wanneer je veel transacties verricht, 3,9 cent per betaling. Het zou de banken sieren wanneer ze hiermee instemmen. Je kunt niet eenzijdig alle extra kosten bij de MKB-ondernemers neerleggen, die hebben het al niet zo breed de laatste maanden. Bent u het hiermee eens, help ons dan door de onderstaande enquête in te vullen, zodat wij straks aan de onderhandelingstafel beschikken over gedegen en goed onderbouwde cijfers. Het kost u slechts een paar minuten. Ik reken op uw steun!”

Naar de enquête