Steeds meer sealbagautomaten gesloten

Even na je markt langs de bank om je contanten te storten wordt steeds lastiger. Door de toename van het aantal plofkraken zijn veel sealbagautomaten gesloten. Het aantal beschikbare automaten daalde in een paar jaar tijd van 1200 naar 400. Daardoor moeten veel ondernemers na hun werkdag flink omrijden om hun geld te storten. Het aantal klachten hierover is flink gestegen. Het vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers en diverse stakeholders zijn hierover in gesprek gegaan met de Nederlandse Vereniging van Banken en de Betaalvereniging.

Het is een lastige situatie. Banken willen graag hun vertrouwde service blijven aanbieden aan ondernemers, maar de sealbagautomaten zijn steeds vaker doelwit van plofkraken. Vooralsnog hebben de banken geen goed antwoord op deze misdaad. Toch is het van essentieel belang dat ondernemers hun contanten kunnen afstorten. In het overleg van de banken met het vakcentrum zijn daarom de volgende afspraken gemaakt:

Het aantal sealbagautomaten

Banken en Geldmaat (de partij die het beheer van de sealbagautomaten van de banken heeft overgenomen) hebben aangegeven dat er dat er 620 sealbag­automaten op 610 locaties beschikbaar komen in 2021. Op dit moment zijn er ca. 500 in gebruik.

De actuele stand van de locaties staat op https://www.locatiewijzer.geldmaat.nl

Bereikbaarheid

De automaten komen voor 95% van de Nederlandse ondernemers op minder dan 10 minuten rijden. De banken en Geldmaat hebben aangeven deze afspraken na te komen, maar wel met een vertraging naar 2021.

Openingstijden

De sluiting van de geldautomaten is verschoven van 18.00 uur naar 18.30 uur. Na het doorvoeren van nieuwe veiligheidsmaatregelen worden de openingstijden van de sealbagautomaten weer verruimd.

U heeft een klacht? Meld deze

Ondernemers kunnen met hun klachten contact opnemen met hun bank en/of Geldmaat. Er wordt dan, zo is toegezegd door de banken, gekeken naar een oplossing en een passend advies. Informeer ook het Vakcentrum via reactie@vakcentrum.nl. De ontvangen reacties kunnen dan in een vervolgoverleg met de banken en Geldmaat worden ingebracht en daar wordt ook echt wat mee gedaan. Zo hebben banken tussen april 2020 en medio augustus zo’n 100 sealbagautomaten die uitgezet waren, toch weer in gebruik genomen.