Steeds meer initiatieven om virtueel op de markt te kopen

De coronacrisis heeft tot veel ellende geleid, maar zorgt tegelijkertijd voor nieuwe initiatieven. Zo zijn Rotterdamse studenten een ‘virtuele markt’ in coronatijdperk gestart. Een concept wat inmiddels draait in Den Haag en nu ook in Rotterdam wordt opgestart. En de resultaten zijn voorzichtig positief te noemen…

De markten in de regio zijn weer allemaal open, maar niet iedereen durft uit angst voor het coronavirus zich weer tussen de kramen te bewegen. En dat is een probleem, zowel voor de klanten als de kooplieden. Een aantal Rotterdamse studenten heeft daarom een oplossing gevonden: een virtuele markt, waarbij je vanuit je luie stoel je boodschappen kan doen. “En dat tegen marktprijzen”, zegt een van de initiatiefnemers, Dolf Verheul. “Via de website kan je langs de visboer, de kaasboer en de groenteboer”, zo vertelt Verheul. “Je kan zelfs langs de drogist als je dat wilt.”

Bezorgen

Op de website kunnen alle spullen gekocht worden. De studenten verzamelen de spullen en brengen die bij de klant. “Natuurlijk zijn er bezorgkosten”, legt Verheul uit, “maar omdat het om marktspullen gaat, denk ik dat dit nog altijd goedkoper is dan de supermarkt.”

Den Haag: 600 klanten

De website draait al een tijdje in Den Haag en wordt langzaam aan bekend bij de consument. “In Den Haag hebben we al zo’n 600 klanten gehad. Daar zijn ze zo enthousiast, dat we het nu ook in onze thuisstad gaan uitproberen.” Ook de kooplieden zijn volgens Verheul enthousiast, omdat ook zij zien dat het aantal klanten nog steeds niet terug is op het niveau van voor de corona-uitbraak. En elk kanaal om extra te verkopen is welkom.

Zal dit straks de toekomst zijn?

Of het virtuele inkopen op de markt straks gemeengoed is, is een kwestie van afwachten. Feit is dat de markt zal moeten antwoorden op de initiatieven van de supermarkten, waar de consument ook online haar boodschappen kan doen die dan vervolgens thuis worden bezorgd. De site waar de consument terecht kan voor haar marktinkopen ziet er overzichtelijk en klantvriendelijk uit, maar is altijd voor verbetering vatbaar. Enfin, oordeel zelf. De virtuele Haagse markt kunt u hier vinden, de Rotterdamse markt is nog in aanbouw maar alvast te zien onder deze knop.