Sneeuwvrij maken markt plicht van de gemeente

De afgelopen dagen is er in heel het land de nodige sneeuw gevallen. In veel gemeenten hebben marktkooplieden de grootste moeite om hun markt netjes en toegankelijk te houden voor het publiek. Marktmeester Ruud de Dreu van de gemeenten Dordrecht en H.I. Ambacht ziet het als zijn plicht om het marktplein sneeuwvrij op te leveren als de kooplieden komen. Maar dat is lang niet overal zo…

“Wij als marktbeheerders in Dordrecht en H.I. Ambacht zijn al de gehele week bezig om voor ‘onze’ kooplieden hun plaats sneeuw- en ijsvrij te maken ėn te houden. De strooi- en veegdienst wordt daarvoor ingezet, maar ook wij hebben zout, handschuivers en bezems en strooien met de hand om ook de laatste restjes gladheid te verhelpen. De kooplieden kunnen op al ‘onze’ markten hun standplaats probleemloos en schoon innemen.”


Ruud de Dreu

Hartbrekende verhalen

“Ik vind dat niet meer dan normaal. De marktondernemers betalen marktgeld en daar mag ook wat tegenover staan. Als ik mijn oor te luisteren leg bij kooplieden, en ik hoor dan hoe het in andere gemeenten is gesteld dan breekt mijn hart! In veel gemeenten doen ze helemaal niets om de markt sneeuwvrij te maken. Daar moeten marktondernemers gewoon maar in de sneeuw staan. Ik vind dat ronduit schandalig!”

Zorgplicht gemeenten

“Je hebt als gemeente een zorgplicht, juist voor die groep ondernemers die op straat hun boterham moeten verdienen. Die hebben het in deze maanden toch al niet gemakkelijk om een boterham te verdienen en dan laat je ze ook nog eens letterlijk in de kou staan. Dat kan gewoon niet. Bovendien moet je er als gemeente ook voor zorgen dat het publiek fatsoenlijk de markt kan betreden. Helaas wordt er in veel gemeenten te gemakkelijk gedacht van ‘Oh joh, het zijn maar kooplieden, die zijn wel wat gewend.’ In Dordrecht doen we dat dus niet. We nemen onze zorgtaak uiterst serieus. Tenslotte wordt je niet voor niks drie keer de Beste markt van Nederland!