Rotterdamse Oogstmarkt wordt een weekmarkt

Het heeft de bedenkers van de Rotterdamse Oogstmarkt tien jaar gekost, maar de markt is nu elke zaterdag te vinden op het Rotterdamse Noordplein. De Rotterdamse wethouder Struijvenberg heeft de overeenkomst ondertekend waarmee de markt een feit is.

Tien jaar geleden bedachten enkele bewoners van het Heemraadsplein dat Rotterdam een weekmarkt miste met verse producten uit de buurt. “Waarom kun je die niet gewoon krijgen in Rotterdam?’ bleven wij ons afvragen. Dus wilden we het zelf organiseren”, vertelt Gerda Zijlstra, een van de bedenkers van Rotterdamse Oogst.

Weekmarkten mochten lange tijd alleen door de gemeente Rotterdam georganiseerd worden. “Inmiddels is er een nieuwe marktverordening en mogen stichtingen dit ook doen. Ik vind dat geweldig. Rotterdam heeft echt maatwerk geleverd.”

“We waren eerst een festival, toen een drie maandelijkse markt, vervolgens een maandelijkse markt en de laatste tijd waren we elke twee weken te vinden op het Noordplein in het Oude Noorden”, zegt Zijlstra.

De Oogstmarkt is elke twee weken een van de grotere markten en onderscheidt zich door catering en muziek. “Elke week zijn er tien vaste kooplieden, die spullen voor de dagelijkse boodschappen aanbieden”, vertelt Zijlstra verder. “Het terras keert ook elke week terug. Je kunt een ‘boerenplank met mes’ lenen zodat je als bezoeker ter plekke je eigen lunch kunt smeren. En dat spreekt veel bezoekers aan.”