Martie Bleeker op NOS Radio 1 journaal: ‘Sluiting sealbagautomaten slecht voor marktondernemers’

 

Op advies van de politie sluiten alle banken en Geldmaat per direct alle sealbagautomaten. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een nieuwe vorm van plofkraken deze week. Daarbij kunnen niet-ontplofte explosieven achterblijven die een gevaar vormen voor gebruikers, medewerkers en voorbijgangers.

“Er waren te veel veiligheidsrisico’s op dit moment om ze open te houden”, zegt Aleid van der Zwan van Nederlandse Vereniging van Banken in het NOS Radio 1 Journaal. “In overleg met de politie hebben we toen besloten alle automaten direct te sluiten.”

Cash op weekmarkten nog heel gebruikelijk

Een groep die regelmatig gebruik maakt van de automaten, zijn marktondernemers. Zij vinden het besluit om de machines voorlopig te sluiten “Begrijpelijk, maar heel jammer”, aldus CVAH-bestuurster Martie Bleeker als zij live op NOS Radio 1 Journaal naar de mening van kooplieden wordt gevraagd. “Het storten van geld is nu niet onmogelijk, maar de ondernemers moeten er nu een omweg voor maken of het geld mee naar huis nemen. En dat brengt weer andere risico’s, zoals berovingen, met zich mee”, aldus Bleeker.

Hoewel er steeds meer gepind wordt op de markt, zeker in coronatijd, denkt de CVAH-bestuurster niet dat contante betalingen snel zullen verdwijnen. “Ondernemers gebruiken nog altijd contant geld, vanwege de hoge kosten voor pinnen.” Daarmee blijft de behoefte aan stortautomaten bestaan.

1000 geldstortautomaten

In sealbagautomaten kunnen ondernemers contant geld uit hun onderneming in een afgesloten plastic tas bij de bank inleveren en op hun rekening laten storten. Nu die automaten dicht zijn, moeten ondernemers hun contanten voorlopig storten bij de circa 1000 geldstortautomaten van de banken en Geldmaat in Nederland. Bij deze automaten worden bankbiljetten onverpakt in de automaat gelegd en direct geteld.

Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. Ook kijkt de NVB of het mogelijk is een aantal sealbagautomaten binnenkort weer te openen met een beveiliger ernaast. Daarnaast wordt gezocht naar meer alternatieven. “Door de huidige lockdown zijn er minder winkels open en de horeca is dicht en daardoor is er minder cash in omloop. Maar we willen wel een permanente oplossing bieden.”

‘Betaal zoveel mogelijk via pin’

De CVAH adviseert haar leden om zoveel mogelijk per pin te betalen om zo het risico van hebben van veel cashgeld tot een minimum terug te brengen.