Purmerend verlaagt markttarieven

De markttarieven in Purmerend gaan volgend jaar met tien procent omlaag. De gemeente hoopt op die manier iets te doen aan de leegstand op met name de dinsdagmarkt in de binnenstad. ,,Purmerend verliest zijn positie als Marktstad.’’

Tot nu toe werden de marktgeldtarieven ieder jaar met drie procent verhoogd. Omringende gemeenten doen dat eens per drie of vier jaar. Purmerend gaat daardoor steeds meer uit de pas lopen en dreigt zichzelf daarmee uit de markt te prijzen.

,,Voor vergelijkbare gemeenten, zoals Alkmaar, Zaandam, Heerhugowaard, Krommenie en Hoorn variëren de tarieven per vierkante meter gebruik gemeentegrond van €0,60 tot €0,68 tegenover €3,80 per strekkende meter in Purmerend’’, aldus het college in het belastingvoorstel voor volgend jaar.

Ook kramen zijn fors duurder: 8,40 tot 11,15 euro per kraam in Purmerend tegenover 5,30 tot 6,90 euro elders in de regio. De dinsdagmarkt duurt ook minder lang dan de markten elders, en ook de kramen zijn er met een lengte van drie meter zeker een meter korter dan in omringende gemeenten.