Pinnen: mag het ook ietsje goedkoper zijn?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal pintransacties explosief gestegen. De overheid roept op om met de pinpas te betalen, omdat betalen met cash geld risico met zich mee brengt; overdracht van het coronavirus kan immers mogelijk zijn via papier- en muntgeld, zo is het vermoeden.

Pinnen, een dure service voor ondernemers

Aan die oproep geven wij met z’n allen massaal gehoor en dat is vooral leuk voor de banken, die per pintransactie een leuk bedrag opstrijken. Nu het elektronisch betalen zo’n toevlucht heeft genomen, rijst de vraag of een dergelijke betaling niet wat goedkoper kan. Met name food-ondernemers krijgen dagelijks vele betalingen per pin binnen en doordat dit aantal transacties explosief is gestegen zijn ook de kosten voor elektronisch betalen explosief gestegen. En dat in een tijd dat ondernemers het al niet makkelijk hebben.

Inzicht verkrijgen

Veel MKB ondernemers vragen zich bovendien af waarom het elektronische betalingsverkeer duurder wordt terwijl banken hun processen steeds verder automatiseren en de dienstverlening afbouwen.

Detailhandel Nederland heeft het initiatief genomen om met een aantal samenwerkende (vers)detailhandelsbranches in gesprek te willen gaan met de banken over de hoogte en opbouw van de pintarieven. Om dit gefundeerd te doen is inzicht nodig in de ontwikkeling van de aantallen en de kosten van het pinnen in het eerste half jaar van 2020 ten opzichte van het eerste half jaar van 2019. Daarom gaan acht branches binnenkort hun leden vragen om gegevens te verzamelen om zo inzicht te krijgen in de kosten van elektronisch betalen.

De handen ineengeslagen

De volgende acht brancheverenigingen hebben de handen ineengeslagen en gaan meewerken aan dit plan:

 •                NBOV (Bakkers)
  •             KNS (Slagers)
  •             ADN (Groentewinkels)
  •             VBW (Bloemisten)
  •             Vakcentrum (Kaas- en delicatessenwinkels)
  •             NBPW (Poeliers en via KNS)
  •             VNV (Visspecialisten)
  •             CVAH (Ambulante handel)

Kosten stijgen

De meeste MKB-ondernemers hebben een overeenkomst voor de verwerking van hun PIN transacties met een bank. Banken hebben verschillende bundels en/of tarieven. Zo is het opvallend dat bijvoorbeeld de Rabobank geen pinbundel heeft voor meer dan 5.000 pintransacties per maand en dat als deze grens wordt overschreden de ondernemer alsnog 5,6 cent per pintransactie moet betalen. Door de genoemde toename van het aantal pintransacties zijn in veel gevallen de kosten dus gestegen.

Henk Achterhuis: “het zou de banken sieren als ze instemmen met een kostenverlaging”

CVAH voorzitter Henk Achterhuis over de kosten voor pinnen: “Het is oneerlijk dat ondernemers de volledige kosten voor de explosieve toename van het elektronisch betalen voor hun rekening moeten nemen, want die toename is echt fors sinds de overheid heeft opgeroepen tot elektronisch betalen. De banken spekken hun zakken terwijl de ondernemers extra moeten betalen. Dat kan natuurlijk niet. De kosten liggen nu gemiddeld op zo’n 5,5 cent per transactie. Dat kan best wel minder. Wij denken aan een verlaging naar 4,4 cent per transactie of wanneer je veel transacties verricht, 3,9 cent per betaling. Het zou de banken sieren wanneer ze hiermee instemmen. Je kunt niet eenzijdig alle extra kosten bij de MKB-ondernemers neerleggen, die hebben het al niet zo breed de laatste maanden.”

Vul de enquête in

Bij de achterban van de CVAH is het verschil van de kosten per pintransactie ten opzichte van bijvoorbeeld het grootwinkelbedrijf al jaren een doorn in het oog. Voor de kostprijs van een pintransactie maakt het niet veel uit of er veel of weinig pintransacties plaatsvinden. Toch zijn de kosten per transactie voor ondernemers in het MKB veel hoger dan voor het grootwinkelbedrijf. Hoog tijd om dit eens kritisch aan te kaarten bij de banken. Vanaf volgende week verschijnt een enquête op de site van de CVAH, wij roepen onze leden en overige marktondernemers op om deze massaal in te vullen, zodat wij een goed beeld krijgen van de pinkosten voor ondernemers en met die informatie om tafel gaan zitten met de banken om zo de discussie aan te gaan over de onredelijke tarieven. Wilt u ook meedoen in de strijd de pinkosten voor ondernemers te verlagen? Houd dan volgende week onze website in de gaten en vul de enquête in.