Ook veranderingen voor de warenmarkt!

Er is nu meer duidelijkheid over de gisteren door het kabinet aangekondigde harde lockdown. Van 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021 worden warenmarkten NIET als een geheel gezien. Het organiseren van markten wordt beperkt tot warenmarkten in de levensmiddelenbranche. Op grond van artikel 5.1 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid 19 was het toegestaan om een warenmarkt te organiseren. Gelet op de verzwaarde maatregelen van deze regeling wordt dit nu beperkt. Het is daarmee niet toegestaan om bijvoorbeeld een markt te organiseren waar souvenirs, kleding en stoffen worden verkocht.

Warenmarkten mogen dus openblijven, maar met de restricties zoals aangegeven.
Waar nog aanvullende helderheid over moet komen is de verkoop van bijvoorbeeld bloemen, kerstbomen, dierenvoeding en drogisterijartikelen. Vermoedelijk mogen bloemen en kerstbomen ook op de markt omdat dit bij winkels buiten ook mag. Hopelijk komt er in de komende dagen meer duidelijkheid.

In tegenstelling tot de verwachting in het vorige CVAH-flitsbericht geen goed nieuws en  vooral een enorme slag voor de marktondernemers die hierdoor worden getroffen.
Gegeven de situatie zullen we met elkaar de veiligheid voor het shoppen in de buitenlucht moeten blijven waarborgen. 1,5 meter afstand houden blijft noodzakelijk.