Ook gemeente kan hulp bieden aan ondernemers met schulden

Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen of dreigen te komen, kunnen naast landelijke regelingen ook aanspraak maken op hulp vanuit de gemeente. Want ondernemers hebben het de afgelopen tijd zwaar. Ze moeten zich soms dieper in de schulden steken om het hoofd boven water te houden. Hierdoor is er meer aandacht voor ondernemers met schulden en de helpende hand die gemeenten aan ondernemers kunnen bieden.

Klop op tijd aan voor hulp

Door het ondersteunen van ondernemers in een vroeg stadium voorkomt de gemeente dat een ondernemer dieper in de financiële problemen komt. Mede door de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) die op 1 januari 2021 van kracht werd, wordt er een nadruk gelegd op een brede toegang tot schuldhulpverlening. Deze toegang geldt voor alle ‘natuurlijke personen’ en dus ook voor ondernemers.

Ondersteuning van VNG

Gemeenten krijgen daarbij hulp vanuit de VNG, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Deze vereniging raadt gemeenten aan om de ondernemers in hun gemeente in kaart te brengen om hen (zo vroeg mogelijk) passende hulp te bieden. Een voorbeeld van goede ondernemersdienstverlening is het zelfstandigenloket van de gemeenten in Flevoland. Dit loket is gevestigd in Lelystad. Hier krijgen ondernemers een krediet of uitkering via de Bbz-regeling, of informatie over schuldhulp. Of ze worden doorverwezen naar een coach of krijgen andere ondersteuning.

Ook hulp als u geen Bbz (Bijstand voor Zelfstandigen) ontvangt

Voor ondernemers die niet in aanmerking komen voor de Bbz-regeling is MKB Doorgaan in het leven geroepen. Een fonds voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor de Bbz-regeling. Daarnaast verwijst dit loket ook door naar een fonds dat is opgericht vanuit de provincie. Dit fonds helpt ondernemers met een financieel (tijdelijk) vraagstuk verder.

Wilt u meer weten over de hulp die uw gemeente kan bieden? Lees hier het volledige artikel op de website van de VNG. Hier staan verschillende links die doorverwijzen naar meer informatie. Met deze informatie kunt u uw gemeente benaderen met de vraag of ze u ook kunnen helpen met uw financiële situatie.