Nieuwsoverzicht over weekmarkten week 18

De coronacrisis trekt een diep spoor door de samenleving en zeker ook door de ambulante sector. Door het ontbreken van eenduidig, landelijk beleid en het feit dat Nederland is onderverdeeld in veiligheidsregio’s die allemaal hun eigen voorzorgsmaatregelen bepalen, zien we regionaal grote verschillen in wat mag en niet mag.

Toch zie je in grote lijnen dat langzaam maar zeker de strenge veiligheidseisen worden versoepeld en markten bijna overal weer worden toegestaan. Ook de non-food collega’s zijn weer meer en meer welkom op de markt. Een overzicht van de meest opvallende berichten in de media van afgelopen week.

***

Doetinchem: ‘Kom niet met hele gezin naar markt of binnenstad van Doetinchem’

Kom alleen – zonder gezelschap – naar de markt of de binnenstad! Dat is de oproep die klinkt vanuit de gemeente Doetinchem.  ,,Niet gezellig de kinderen meenemen voor een ijsje”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Want het valt op dat het de laatste dagen steeds drukker wordt in de binnenstad en ook op de markt.”

Bron: De Gelderlander. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.gelderlander.nl/doetinchem/kom-niet-met-hele-gezin-naar-markt-of-binnenstad-van-doetinchem~aadf17de/

***

Hilversum: Eenrichtingsverkeer op markt Hilversum behoorlijk vaag; ’Iedereen loopt gewoon door elkaar’

Het is dat het zaterdagmiddag niet erg druk was op de markt in Hilversum, want anders kan het eenrichtingsverkeer wel als mislukt worden beschouwd. De handhavers doen hun best, maar zien ook niet alles. Bij de Groest staat weliswaar een lichtreclame die wijst op het eenrichtingsverkeer. Maar alleen wie goed oplet ziet het iele rode pijltje op de stenen.

Lekker brede paden

,,Oh? Is er eenrichtingsverkeer?” reageert een verbaasde klant van groentehandel Joop Sjouwerman tijdens het uitzoeken van asperges. De gemeente heeft de drie looppaden teruggebracht naar twee. Maar die ’coronaregels’ bevallen de klant van de groentekraam wel wel. ,,Er zijn nu lekker brede looppaden. Ik vind dit beter dan normaal, dan is het zo krap met die drie looppaden.”

,,Iedereen loopt gewoon door elkaar”, zegt ook de verkoopster van Het Eigenwijze Ei. ,,Het is gewoon niet duidelijk genoeg aangegeven. De marktbeheerder heeft ook niets gezegd.”

Bron: Noordhollands Dagblad. Lees het volledige bericht hier verder. https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200429_16696737/hilversumse-markt-voert-zaterdag-eenrichtingsverkeer-in

***

Middelburg: Non food-kramen keren terug op weekmarkt

Van de gemeente Middelburg mogen non food-kramen voortaan ook weer op de weekmarkt staan. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Voorbehoud is wel dat er anderhalve meter afstand wordt bewaard. De marktmeester moet bepalen hoeveel kramen er precies passen op de wekelijkse markt.

Bron: de internetbode. Lees het volledige bericht hier verder. https://www.internetbode.nl/regio/middelburg/313627/non-food-kramen-keren-terug-op-weekmarkt-in-middelburg-

***

Sint Jacobiparochie: Marktkooplieden openen marktkraam met speelgoed in de voortuin

De coronamaatregelen hebben het seizoen voor marktkooplieden beëindigd nog voor het was begonnen. Voor Hiltje en Nico Ormeling uit Sint Jacobiparochie een pittige aderlating. Omdat ze de ruimte hebben, de marktkraam vol koopwaar ligt en ze wel wat willen verdienen, openen ze nu elke zaterdag hun kraam in de voortuin aan de Broedertrouw.

Sinds 2017 staan ze van april tot december vrijwel elk weekend wel ergens op een markt in Friesland, Groningen of Drenthe. Ook de drie weken in de zomervakantie zijn volgeboekt. ,,Het is een fijne bijverdienste. Nico is taxichauffeur, ik heb een parttime baan in een supermarkt. Het zijn geen enorme salarissen, maar zo kunnen we dat aanvullen en bovendien vinden we het allebei leuk om te doen,’’ vertelt Hiltje Ormeling.

Bron: Franeker Courant. Lees het volledige bericht hier verder. https://franekercourant.nl/artikel/1100527/marktkooplieden-openen-marktkraam-met-speelgoed-in-de-voortuin.html

***

Sittard-Geleen: Gemeente past opstelling weekmarkten aan

De opstellingen van de zaterdagmarkt in Geleen en de donderdagmarkt in Sittard worden nog meer aangepast aan de 1,5 meter samenleving. “We hebben de afgelopen weken al veel maatregelen genomen om bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar en de kooplieden te laten houden”, legt wethouder Leon Geilen (Markten) uit. “Inmiddels neemt het aantal kooplieden weer toe en laten ook steeds meer bezoekers zich weer op de markten zien. Door het tijdelijk aanpassen van de marktopstellingen verwachten we dat onze weekmarkten binnen de geldende richtlijnen kunnen blijven doorgaan”. De weekmarkten in de gemeente Sittard-Geleen zijn een van de weinige weekmarkten die sinds de corona-crisis altijd zijn doorgegaan.

Weekmarkten Geleen en Sittard ‘1,5 meter samenleving’-proof’

Al eerder werd op sommige plekken meer ruimte tussen de kramen gecreëerd en werd de opstelling van de markt in Sittard iets aangepast. Ook werden marktcoaches ingezet om bezoekers te wijzen op de 1,5 meter afstand. Nu wordt dus de complete marktopstelling tijdelijk aangepast.

Bron: Sitard-Geleen nieuws.nl. Lees het volledige bericht hier verder. https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20200430/gemeente-past-opstelling-weekmarkten-geleen-en-sittard-aan/

***

 

***

Eindhoven: CDA wil weer toegang voor kooplieden van non-food op weekmarkt

Het CDA in Eindhoven pleit ervoor om op de weekmarkten ook weer mensen toe te laten die andere producten dan eten verkopen. In tegenstelling tot marktkooplieden die wel etenswaren verkopen, mogen zogeheten kooplieden van non-food niet met hun kraam op de markt staan. Volgens CDA-raadslid Remco van Dooren staat het water deze mensen bijna aan de lippen, omdat ze inmiddels zeven weken zonder inkomen zitten.

Marktkooplieden laten zowel in Eindhoven als op andere plekken in het land zien dat ze goed hun werk kunnen doen terwijl ze zich aan de coronamaatregelen houden, aldus Van Dooren. “Daarbij kunnen marktondernemers ervoor zorgen dat de toestroom naar bouwmarkten en tuincentra afneemt.”

De politicus benadrukt wel dat zowel het CDA als de marktkooplui niet pleit voor een versoepeling van de coronamaatregelen. “Maar we moeten wel kijken hoe we op een slimme en verstandige manier weer ruimte kunnen bieden aan deze ondernemers.” Het CDA laat weten dat het samen met de PvdA raadsvragen gaat stellen over de kwestie.

Bron: Nu.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.nu.nl/eindhoven/6048203/cda-wil-weer-toegang-voor-kooplieden-van-non-food-op-weekmarkt.html

***

Eindhoven: Marktkooplieden willen hun werk kunnen doen en komen in opstand

De non-food marktkooplieden op de weekmarkt op het 18 Septemberplein voelen zich gediscrimineerd. ,,Waarom wel foodkramen en geen non-foodkramen?”, vraagt marktkoopman Roy van der Heiden. ,,Wij willen ook met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen ons werk kunnen doen.” De gemeente Eindhoven komt hen vooralsnog niet tegemoet.

Vier weken geleden besloot de gemeente Eindhoven na twee weken zonder weekmarkt een beperkte weekmarkt met alleen foodkramen toe te staan. ,,Maar ze hebben ons nooit uitgelegd waarom dat onderscheid is gemaakt. Alle winkels zijn ook open, toch niet alleen de supermarkten”, zegt Van der Heiden, woordvoerder van de non-food marktkooplieden. “En de bouwmarkten en tuincentra zijn ook gewoon open. De marktkooplieden die – zoals ik – stoffen verkopen of andere non-foodartikelen zitten nu al zes weken zonder inkomsten. Maar we hebben wel allemaal onze inkoop gedaan en onze magazijnen liggen vol voorraad. Ik kan geen precieze bedragen noemen, maar het gaat hier om duizenden euro’s verlies per week. Ik werk samen met mijn broer, maar sommige marktkooplui hebben ook nog personeel in dienst. Ook dát gaat allemaal gewoon door.”

Bron: Eindhovens Dagblad. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.ed.nl/eindhoven/marktkooplui-willen-in-eindhoven-hun-werk-kunnen-doen-en-komen-in-opstand~a34b333f/

***

Update: Maatregelen op de markten in Eindhoven worden versoepeld

De drie Veiligheidsregio’s uit Brabant hebben flink overlegd over de weekmarkten in Eindhoven. Nu zijn ze eruit! De maatregelen bij markten in Eindhoven worden versoepeld. Kraampjes waar andere dingen dan eten te koop zijn, vind je straks weer op de markt, dat meldt Brabants Dagblad.

Natuurlijk is het besluit om de maatregelen op markten te versoepelen niet zomaar genomen. De voorwaarde is dat de andere maatregelen op de markten strikt worden uitgevoegd. Het gaat dan over 1,5 meter afstand nemen, geen samenkomsten en de bekende hygiënemaatregelen. In Eindhoven wijzen marktkooplieden bezoekers hierop met posters en geschreven briefjes.

Maatregelen markten

De Veiligheidsregio’s vinden dat een onderscheid tussen food en non-food op deze fase van de coronacrisis niet ‘legitiem’ is. “Bovendien is de afgelopen weken gebleken dat dag- en weekmarkten met inzet van aanvullende voorzieningen, goede publieksvoorlichting en toezicht ordentelijk verlopen”, zo laten ze weten in een persbericht.

Meer dan eten kopen

Goed nieuws voor Eindhovenaren die op de markt iets anders willen kopen dan eten. Het besluit gaat in vanaf 1 mei en dus geldt de versoepeling waarschijnlijk ook voor de zaterdagmarkt op de Kruisstraat.

Bron: Indebuurt.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://indebuurt.nl/eindhoven/winkelen/maatregelen-op-de-markten-in-eindhoven-worden-versoepeld~115003/

***

Tilburg/Den Bosch: Warenmarkten weer open voor alle kooplieden

Marktbezoekers kunnen vanaf vrijdag ook weer terecht bij kramen die geen groenten, fruit of andere etenswaren verkopen. De verkoop van non-food, zoals bijvoorbeeld textiel en bloemen, op dag- en weekmarkten in Brabant is weer toegestaan.

Dat hebben de voorzitters (burgemeesters) van de drie Veiligheidsregio’s besloten. Volgens de voorzitters is een onderscheid tussen food en non-food op dag- en weekmarkten in deze fase van de coronacrisis niet meer legitiem. “Bovendien is de afgelopen weken gebleken dat dag- en weekmarkten met inzet van aanvullende voorzieningen, goede publieksvoorlichting en toezicht ordentelijk verlopen.’’

Voorwaarden

De drie burgemeesters (Eindhoven, Den Bosch, Tilburg) stellen wel de al bekende voorwaarden:  1,5 meter afstand, geen samenkomsten en de hygiënemaatregelen. De gemeenten in de regio zijn zelf verantwoordelijk voor het openstellen van de markten en het naleven van de regels.

Bron: Brabants Dagblad. Lees het volledige bericht hier verder https://www.bd.nl/den-bosch-vught/warenmarkten-weer-open-voor-alle-kooplieden~ad6d8f5d/

***

***

Amsterdam: Kooplieden Waterlooplein dreigen met juridische stappen

De gemeente Amsterdam heeft zonder overleg opslagruimten van marktkooplieden van de Waterloopleinmarkt stopgezet. FNV Zelfstandigen laat woensdag in een brief weten dat de gemeente tot 6 mei krijgt om de 41 opzegbrieven in te trekken.

De gemeente heeft zonder overleg opslagruimten van marktkooplieden van de Waterloopleinmarkt stopgezet. Als de gemeente dat niet doet, stapt FNV Zelfstandigen namens de marktkooplieden naar de rechter. Op 27 december 2019 zegde de gemeente alle contracten van de opslagruimten op, vanwege de herinrichting van het Waterlooplein. De marktkooplieden werden hier niet van tevoren van op de hoogte gesteld. Er werd ook niet aangegeven hoe zij bezwaar konden maken.

Bron: Het Parool. Lees het volledige bericht hier verder https://www.parool.nl/amsterdam/kooplieden-waterlooplein-dreigen-met-juridische-stappen~bc8f8761/

***

Den Haag: Studenten ontwerpen digitale kraampjes voor de gesloten markt in Den Haag

Klanten van de Haagse markt kunnen binnenkort hun goedkope, verse marktwaren ook gewoon thuis bestellen. Studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit hebben een online platform gecreëerd waar de marktkooplieden hun eigen digitale kraampje hebben. Bezoekers krijgen hun marktproducten thuisbezorgd.

Veel marktkooplieden van de Haagse markt kunnen vanwege de coronacrisis niet meer op de markt staan en zitten zonder inkomsten thuis. Op de markt mogen sinds begin deze maand alleen verkopers van voedsel, zoals groente en fruit, hun waren uitstallen. Het aantal klanten is door alle coronamaatregelen echter aanzienlijk minder dan voor de crisis.

Geld

De grootste markt van Nederland trekt op drukbezochte weekenden zo’n 40.000 bezoekers. Veel mensen zijn afhankelijk van de markt, omdat je daar verse producten voor weinig geld kan krijgen. In de nieuwe anderhalvemetersamenleving is zo’n drukke markt niet meer haalbaar, denken Yasin Sagdur, Dolf Verheul en Tom van Doorn. De studenten, die de Haagse markt een warm hart toedragen, gingen daarom aan de slag om een oplossing te zoeken voor de gedupeerde ondernemers en hun trouwe klanten.

Bron: Het Parool. Lees het volledige bericht hier verder https://www.ad.nl/nlblijftthuis/studenten-ontwerpen-digitale-kraampjes-voor-de-gesloten-markt-in-den-haag~a0e62411/

***

Assen: Weekmarkt blijft open, maar gemeente neemt wel extra maatregelen

De weekmarkt in Assen blijft op zaterdagen deel uitmaken van het straatbeeld in het centrum, maar de gemeente neemt wel extra maatregelen om drukte te voorkomen. Zo worden hekken om het marktterrein geplaatst en zijn fietsen binnen die hekken verboden, om zo de looppaden zoveel mogelijk vrij te houden.

‘Het lijkt hier wel een politieserie met al die linten’

Bij de toegangswegen worden verkeersregelaars en beveiligers ingezet om bezoekers te wijzen op de regels. Ook wordt wederom gekeken naar de marktopstelling. ,,Waar mogelijk worden marktkramen verplaatst om meer ruimte te creëren”, zegt burgemeester Marco Out. ,,Kom zoveel mogelijk alleen. Op die manier kunnen we drukte voorkomen en voldoende afstand te houden.”

Bron: Dagblad van het Noorden. Lees het volledige bericht hier verder https://www.dvhn.nl/drenthe/Asser-weekmarkt-blijft-open-maar-gemeente-neemt-wel-extra-maatregelen-25612815.html

***

Zutphen: Drukte op warenmarkt, ‘maar corona-regels worden wel gevolgd’

Het lijkt de afgelopen week steeds drukker te worden op de Zutphense warenmarkt, die twee keer per week gehouden wordt. Maar volgens marktkoopman Rob Leerink (van Rob de Bakker) houden mensen zich wel netjes aan de regels.

“Ik vind dat ze het heel goed doen. Je hebt wel eens iemand die het niet doet, maar over het algemeen passen mensen zich goed aan”, aldus Leerink. Ondernemers hebben liever dat mensen met de pin betalen. “En dat doen de meeste. Normaal was het wel meer contant, maar nu is het vooral met de pin.” Donderdag waren er veel mensen op de markt te vinden. “Ik vind het sowieso veel te druk, dus ik ga op het laatste moment”, legt een voorbijganger uit. “Ik vind dat mensen voorzichtig zijn en goed afstand bewaren”, aldus een andere voorbijganger.

Bron: lokaalgelderland.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://lokaalgelderland.nl/artikel/10493/drukte-op-zutphense-warenmarkt-maar-corona-regels-worden-wel-gevolgd

***

Leiden: Wisselende reacties op de nieuwe en hopelijk tijdelijke Leidse woensdagmarkt

“Niks unheimisch en toch ook een beetje Frans” Wisselende reacties op de nieuwe en hopelijk tijdelijke Leidse woensdagmarkt. “De een vindt het ’helemaal niks’, de ander geeft het een unheimisch gevoel en een derde doet het enigszins Frans aan.” De woensdagmarkt op de Beestenmarkt en Lammermarkt in Leiden is vooral wennen.

Bron: Leids Dagblad. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200429_165269/wisselende-reacties-op-de-nieuwe-en-hopelijk-tijdelijke-woensdagmarkt-niks-unheimisch-en-toch-ook-een-beetje-frans

***

Tilburg: Burgemeester vreest drukte in binnenstad: ‘Dit is niet te handhaven’

Burgemeester Theo Weterings vreest voor nieuwe drukte in de binnenstad volgende week zaterdag. Dat zegt hij zondag in gesprek met Omroep Brabant. Al twee zaterdagen op rij moest hij mensen oproepen om niet meer naar het centrum te komen omdat het te druk was. De burgemeester overweegt maatregelen als het volgende week opnieuw mis gaat.

“Zaterdag is van oudsher een drukke dag in het winkelcentrum. Maar in deze coronatijd kan dat niet meer. Dat moeten we echt voorkomen, omdat die anderhalve meter dan niet te handhaven is en het te druk wordt in de winkels.”

‘Koop cadeau Moederdag eerder’

Met het oog op Moederdag, volgende week zondag, wil Weterings voorkomen dat het opnieuw te druk wordt. “Kom niet zaterdag je cadeau kopen, maar denk nu al na wat je je moeder wil geven. Kom woensdag of donderdag”, is zijn dringende advies. Mocht het toch te druk worden, dan neemt de burgemeester maatregelen.

Bron: Omroep Brabant. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3198030/Burgemeester-van-Tilburg-vreest-drukte-in-binnenstad-Dit-is-niet-te-handhaven

***

Landelijk: Non-foodsector slaakt noodkreet: ’Wet gelijke behandeling geldt niet voor de markt’

De woensdagmarkt op de Leidse Lammermarkt. De non-food schittert door afwezigheid. Maar de ’non-foodsector’ hoort bij de markt als Obelix bij Asterix. Zonder fietsonderdelen, gordijnstoffen of drogisterijwaar is de markt niet compleet, vinden de marktkooplieden. Dat de non-food wordt geweerd van de Leidse woensdag- en zaterdagmarkt, wordt ervaren als ongelukkig en oneerlijk.

Zaterdag staan er achttien kramen, keurig verdeeld over de Beestenmarkt en de Lammermarkt. Zij zijn geloot uit de 45 aanbieders van levensmiddelen. De noodkreet van de non-foodsector wordt genegeerd, terwijl iedereen op de markt vindt dat ze er gewoon bij horen.

Bron: Leidsch Dagblad. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200430_38509415/non-foodsector-slaakt-noodkreet-wet-gelijke-behandeling-geldt-niet-voor-de-markt

***

***

Alphen a/d Rijn: zaterdagmarkt ruimer opgezet, non-food kramen weer terug

Een paar weken lang waren alleen de foodkramen welkom op de zaterdagmarkt. Maar sinds afgelopen zaterdag zijn alle kramen weer welkom. Wel wordt de markt ruimer opgezet.

Het is belangrijk om overal 1,5 meter afstand van elkaar te houden, ook op de markt. Vanuit de ondernemers is er de afgelopen weken veel aandacht besteed om de bezoekers te ‘sturen’ in de richtlijnen vanuit het RIVM, bijvoorbeeld met ‘looproutes’.

Nu heeft de gemeente besloten dat alle kramen weer welkom zijn op de zaterdagmarkt. Alleen zijn er wel maatregelen nodig om de situatie voor iedereen veilig te houden. Daarom wordt de markt ruimer opgezet, zo laat de gemeente weten. “Samen met de marktmeesters en marktkooplieden is bekeken of ruimte gemaakt kan worden voor meer kramen met handhaving van de gestelde maatregelen.” Dit betekent dat de markt wordt doorgetrokken naar het Aarplein en de Thorbeckestraat. Dit kan doordat het parkeerdak van De Aarhof recentelijk open is gegaan. Let dus op als je zaterdag naar de markt gaat, want de kramen staan dus niet op hun gebruikelijk plek.

Bron: Alphens.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.alphens.nl/nieuws/zaterdagmarkt-wordt-ruimer-opgezet.html

***

Zeist: Markt na vijf weken weer open

Het heeft ruim vijf weken geduurd, maar de markt in Zeist is sinds vorige week weer geopend. Alleen de kramen waar eten wordt verkocht, zoals kaas en nootjes, staan vooralsnog in het centrum.

De kaasboer is blij dat hij weer op de markt mag staan. “We maken er wat van, gezellig!”. Ook de marktmeester is in zijn sas. De markt is duidelijk een stuk ruimer is opgezet dan vijf week geleden. Toen stonden de mensen ‘hutje mutje’ naast elkaar, vertelt hij. “Het was toen zoals het altijd was. Mensen waren gezellig aan het winkelen met de maatregelen die toen golden.”

Nu zit er tussen de kramen meer dan voldoende ruimte. Er is duidelijk ruimte voor een vrije uitloop en de kramen staan niet meer recht tegenover elkaar. “De volgende stap is dat de non-food kramen er weer bij komen te staan”, aldus de marktmeester. De markt is vanaf nu ook op zaterdag weer open. Er wordt streng gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het niet weer te druk wordt.

Bron: RTV Utrecht. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2046771/markt-in-zeist-na-weken-weer-open-en-onderzoek-naar-ouderenbezoek.html

***

Enschede: Marktondernemers krijgen meer ruimte op Van Heekplein

Marktondernemers krijgen meer verkoopruimte op het Van Heekplein. Het college van B en W heeft hier een tweede, afzonderlijk marktterrein toegewezen. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van de ambulante ondernemers. Het aantal (kleine) marktterreinen op dinsdag en zaterdag is nu uitgebreid tot maximaal drie. En behalve levensmiddelen mag er vanaf zaterdag ook non-food worden aangeboden.

Maximaal tien standplaatsen

Door een vrijstelling van de per 29 april aangepaste Twentse Noodverordening rond de coronacrisis, blijven kleine warenmarkten toegestaan. Daarbij mogen er per markt maximaal tien standplaatsen bezet zijn, met maximaal twee ondernemers per standplaats. Onder de ‘oude’ noodverordening had het college vorige week besloten een extra markt toe te staan op zaterdag voor uitsluitend levensmiddelen. Voor zowel de dinsdag als de zaterdag breidt het college het aantal markten nu dus uit naar maximaal drie.

Betere spreiding bezoekers

De nieuwe situatie zorgt volgens de gemeente voor een meer divers aanbod en voor een betere spreiding van de bezoekers. Aan de ene kant wil het college, mits dat verantwoord is, ruimte bieden aan ondernemers. Aan de andere kant is het beleid gericht op zoveel mogelijk thuisblijven.

De sleutel hiervoor ligt bij de bezoekers van de markten, aldus de gemeente. De oproep luidt, in navolging van de richtlijnen van het RIVM, om alleen voor gerichte aankopen naar de binnenstad te gaan, zoveel mogelijk alleen te komen en niet langer te blijven dan noodzakelijk.

Bron: Tubantia. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.tubantia.nl/enschede/marktondernemers-krijgen-meer-ruimte-op-van-heekplein-in-enschede~ac79b706/

***

Steenbergen-Dinteloord: Weekmarkten uitgebreid met non-foodkramen

De weekmarkten in Steenbergen en Dinteloord worden vanaf komende week weer uitgebreid met de verkoop van non-foodproducten. Vanwege de coronamaatregelen waren de afgelopen periode alleen voedselkramen toegestaan, maar het verbod op andere kramen is nu ingetrokken.

Volgens de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s is het onderscheid tussen food en non-food op dag- en weekmarkten in deze fase van de coronacrisis niet meer legitiem. Daarom is per 1 mei officieel de verkoop van alle producten weer toegestaan op de markten. “Voorwaarde is wel dat op de markten de algemene maatregelen, zoals het houden van 1.5 meter afstand, geen samenkomsten en de bekende hygiënemaatregelen in acht worden genomen”, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio’s weten.

Bron: Internetbode. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.internetbode.nl/regio/steenbergen/313864/weekmarkten-uitgebreid-met-non-foodkramen-markt-moet-nog-steeds-geen-uitje

***

Culemborg: Toch drukte op de Markt

Hoewel het RIVM vraagt om thuis te blijven, was het zaterdagmiddag op de Markt net of de RIVM-regels niet bestonden. Na een regenachtige morgen wilden de mensen toch naar buiten en werd het op de Markt in Culemborg gezellig druk. Net zoals in andere winkelcentra in het land wilden de mensen graag naar buiten en genieten van het zonnetje. Het thuis zitten begint te vervelen.

Bron: Culemborgse Courant. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/algemeen/973940/toch-drukte-op-de-markt

***

***

Dordrecht: Dordtse weekmarkt voor het eerst in zeven weken weer deels open

Het Statenplein in Dordrecht ziet er vrijdagochtend na weken van stilte weer uit zoals Dordtenaren gewend zijn. Marktkooplieden laden hun ‘primaire food’-producten uit voor de traditionele weekmarkt, die de afgelopen zeven weken niet door mocht gaan vanwege de coronamaatregelen. “We zijn blij dat we er weer zijn!”

De markt bestaat deze week wel uit minder kramen dan normaal gesproken, vertelt marktmeester Ruud de Dreu. “Het college van Dordrecht heeft besloten eerst te starten met alleen primair food (zoals de groente- en kaasboer, red.). Als dat lukt, komt volgende week het overige food er weer tussenstaan. Denk aan patat, loempia’s, turkse broodjes of de griekse smeerseltjes.”

De kramen staan bijna overal zo’n twintig meter uit elkaar. Op de grond is met rood-wit lint gemarkeerd dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden.

De weekmarkt in Dordrecht werd half maart opgeschort nadat de overheid de eerste coronamaatregelen bekend maakte. De Dordtse marktkooplui waren woedend en spraken over een enorme schadepost, omdat de afgelasting slechts een tot twee dagen van tevoren bekend werd gemaakt.

De kooplieden hoopten na een gesprek met de gemeente dat de markt later alsnog door kon gaan, zodat een deel van de vers ingekochte producten alsnog verkocht konden worden. Helaas zonder resultaat. Ook een gang gaan de rechter bood destijds geen uitkomst voor de getroffen marktkooplui.

De sfeer onder de marktkooplui is vrijdagochtend gemoedelijk. “Iedereen is blij om de collega’s en de klanten weer te zien”, zegt de marktmeester. “Het is voor mensen lastig geweest, omdat de markten op andere plekken in het land wel doorgingen.”

Vijftig procent omzetverlies

Een marktkoopman van de notenboer noemt die beslissing vrijdagochtend ‘belachelijk’. “Op andere markten kon je zien hoe goed het functioneerde op anderhalve meter, en hier mocht het niet. Dat vond ik belachelijk. Wij hebben hier ook de mogelijkheden om alles veilig te maken.”

Deze marktkoopman mocht nog wel op andere markten staan, maar het niet doorgaan van de Dordtse weekmarkt kostte hem toch zeker vijftig procent aan omzet. “En we hebben een hoop producten weg moeten gooien.”

Non-food

John Stoel, die namens de marktkooplieden in Dordrecht het woord voert, vindt het fijn dat de food-kramen weer aanwezig mogen zijn. “Maar die hebben in veel gevallen hun omzet nog gehad de afgelopen tijd door op andere markten te staan. Het gaat nu juist om die non-food, zoals sokkenkramen. Zij hebben nergens mogen staan. Voor hen is de noodzaak het hoogst.”

Bron: www.rijnmond.nl. Lees het volledige bericht hier verder:  https://www.rijnmond.nl/nieuws/194945/Dordtse-weekmarkt-voor-het-eerst-in-zeven-weken-weer-deels-open

***

Zaandam: Wel gegrilde kip, geen kibbeling op de markt: ‘Verderop wordt wel vis gebakken’

Hoewel het zeker nog niet op het niveau voor de crisis is, kunnen veel marktkooplieden een goede boterham verdienen. Dat geldt niet voor visboer Jeroen Munnik. Op de markt in Zaanstad mag hij zijn vis wel verkopen, maar niet bakken, waardoor hij veel inkomsten misloopt. “Bij Praxis staan ze wel gebakken vis te verkopen.”

“Klanten vinden koude visjes minder lekker”, zegt Munnik. Normaal gesproken komen veel van zijn klanten naar de markt voor een warm lekkerbekje of een portie kibbeling, maar dat zit er dus even niet in.

Onderscheid

Maar waarom mag die visboer bij de bouwmarkt dan wel bakken? Tijd voor een belletje naar de gemeente Zaanstad, want waarom wordt dat onderscheid eigenlijk gemaakt? “Bij de bouwmarkt staat maar één kraampje, dus daar is het makkelijker om anderhalve meter te handhaven”, schetst een woordvoerder het verschil met een markt.

Met andere woorden: omdat de viskraam op de markt wordt omringd door andere kramen – wat een markt een markt maakt – denkt de gemeente dat veel mensen hun gekochte gebakken visje ter plekke zullen opeten, en elkaar daar kunnen besmetten.

Scheve regelgeving

Omdat Zaanstad de enige gemeente is waar dit onderscheid wordt gemaakt, levert dat het nodige onbegrip onder marktkooplieden op. “‘s Ochtends sta ik op een andere markt waar we wel mogen bakken, en dan geef ik het hier koud mee. Of ik het nou warm of koud meegeef, maakt natuurlijk niet veel uit, maar voor de klanten wel. Die willen juist een warm visje thuis opeten.”

Niet alleen visverkoper Munnik, ook de eigenaar van de loempiakraam heeft zijn omzet zien kelderen.  We moeten bevroren loempia’s meegeven, maar niet iedereen heeft een frituurpan”, zegt de martkoopman. Om zijn vaste klanten een plezier te doen, blijft hij open.

Directie consumptie

Van de marktkooplieden lijken de vis- en loempiaverkoper veruit het zwaarst gedupeerd. Verderop mag namelijk wel kip gegrild worden, en als je de straat doorgaat kun je bij een grote keten gewoon een warme loempia uit de muur trekken.

Dat er op de markt wel gebraden kippenbouten verkocht mogen worden is omdat deze producten, volgens de gemeente, niet gemaakt worden voor directe consumptie. Volgende week start in Wormerveer een proef en mogen de marktkooplieden daar weer bakken. Als dat goed verloopt, zal er binnenkort ook op de markt in Zaandam weer warme vis te krijgen zijn.

Bron: www.nhnieuws.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/266488/wel-gegrilde-kip-geen-kibbeling-op-markt-in-zaandam-verderop-wordt-wel-vis-gebakken

***

Limburg: Zuid-Limburgse gemeentes trekken géén lijn op markten

Gemeentes in Zuid-Limburg blijven grotendeels zelf bepalen hoe zij in coronatijd omgaan met de lokale (week)markten. De burgemeesters hebben daarover geen uniforme lijn afgesproken.

In de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is, ten opzichte van de vorige noodverordening, een specifieke regeling daarover opgenomen. Daarmee wordt nog eens benadrukt dat de invulling van de markten aan lokale burgemeesters en wethouders wordt overgelaten.

Grote verschillen

Reden voor de variërende aanpak per gemeente is volgens de Veiligheidsregio de diversiteit van de Zuid-Limburgse markten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de omvang, de samenstelling, de ruimte op het marktterrein en hoe de markten ingericht zijn. De verschillen tussen steden als Maastricht en Heerlen enerzijds en dorpen in het Heuvelland anderzijds zijn wat dat betreft groot. De ervaringen in de afgelopen weken hebben de burgemeesters gesterkt in hun opvatting dat één lijn als hele Veiligheidsregio ‘niet wenselijk’ is.

Eigen hand

De Zuid-Limburgse gemeentes houden veel zaken in eigen hand. Zo bepalen de burgemeesters en wethouders de openingstijden, mogen zij bepaalde branches uitsluiten en kunnen ze ervoor kiezen om de afstanden tussen marktkramen te vergroten. Daarmee onderscheidt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zich van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Die heeft geen aparte bepaling voor markten opgenomen in de nieuwe noodverordening.

Marktkooplieden

De Veiligheidsregio trekt daarmee de maatregelen voor markten los van het verbod op samenkomsten zoals dat voor de hele regio geldt. Wél moet er rekening worden gehouden met de anderhalve meter afstand tussen mensen. Daarnaast wordt in de noodverordening een verantwoordelijkheid gelegd bij marktkooplieden. Van hen wordt verwacht dat zij mensen erop aanspreken wanneer er niet genoeg afstand wordt gehouden.

Ook mogen marktkooplieden alleen voedsel verkopen dat niet ter plekke opgegeten wordt, en wordt van hen verwacht dat ze mensen geen gelegenheid bieden om ter plaatse te blijven staan of zitten. Het zijn zaken die de gemeenten ‘in acht moeten nemen’ bij de invulling van de markten, zo staat in de noodverordening.

Ingrijpen

Mocht in de komende tijd blijken dat de lokale aanpak niet werkt, dan kan de voorzitter van de Veiligheisregio, burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, nog altijd ingrijpen. Zij kan voor specifieke gebieden of locaties een verbod opleggen. In tegenstelling tot de vorige noodverordening mag zij nu ook een verbod voor bepaalde tijdvakken opleggen.

Bron: www.1limburg.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.1limburg.nl/zuid-limburgse-gemeentes-trekken-geen-lijn-op-markten

***

Delft: sinds afgelopen zaterdag ziet de markt in Delft er weer iets anders uit

Sinds afgelopen zaterdag is er weer extra ruimte vrijkomen om veilig boodschappen te kunnen doen. Bij het Blauwe Hart kwamen nieuwe plekken vrij voor mensen die de warenmarkt willen bezoeken. Aan de andere kant van de Nieuwe Kerk werd een terrasscherm van Café de Engel  tijdelijk verschoven. Op die manier ontstaat voldoende ruimte om mensen op de fiets of met de fiets aan de hand ook goed te kunnen laten passeren. Hiermee hoopt Stichting Centrum Management Delft (SCMD) dat de doorstroming van de bezoekers op de markt beter zal gaan verlopen.

De zaterdagmarkt zag er de laatste tijd al heel anders uit dan een paar maanden terug. Met veel hekken en controle kon iedereen veilig zijn eten blijven kopen. Toch werd het langzaam steeds drukker en moest er vorige week veel meer worden gehandhaafd in het centrum. Ondernemers uitten hun zorgen richting Gemeente Delft, waarna SCMD besloot te gaan werken aan deze acute oplossing.

Langere termijn

Op dit moment wordt er ook nagedacht over een nieuw binnenstad protocol voor over een paar dagen. Dit gebeurt  in samenwerking met BOB en de Warenmarkt en de gemeente Delft. Het voornaamste doel is gezondheid en veiligheid; bezoekers moeten veilig en prettig een ijsje kunnen eten, boodschappen doen en winkelen in de binnenstad. Om landelijke kennis te halen voor het winkelgebied de binnenstad is de SCMD in nauw contact met Platform De Nieuwe Winkelstraat.

De nieuwe maatregel duurt tot besloten wordt dat horeca weer mag openen. ”Ik ben heel blij dat BOB, de Klis, de KHN, de Warenmarkt en in het bijzonder Café de Engel meedenken én meewerken. Want die samenwerking is tijdens deze Coronacrisis nóg belangrijker’, aldus Sandra Kooiman, Centrummanager binnenstad Delft.

Bron: www.indebuurt.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://indebuurt.nl/delft/nieuws/vanaf-morgen-ziet-de-zaterdagmarkt-in-delft-er-weer-iets-anders-uit~100635/

***

***

Oosterhout: De Weekmarkt is weer compleet, inclusief non-food

Na alle coronamaatregelen van de afgelopen tijd is vanaf zaterdag 2 mei de verkoop van non-food op de Oosterhoutse Weekmarkt weer toegestaan.

Wel voldoende afstand houden

Tot nu toe mochten vanwege coronamaatregelen alleen food-producten worden verkocht op de markt. Dat wordt nu dus uitgebreid. Wel blijven de algemene maatregelen gelden, zoals het houden van voldoende afstand en het in acht nemen van hygiënemaatregelen. Ook samenkomsten blijven verboden. De voorzitters van de veiligheidsregio’s vinden het verbod op non-foodkramen niet meer rechtvaardig in deze fase van de coronacrisis.

‘Ordentelijk verlopen’

De afgelopen weken zijn markten in de provincie ‘ordentelijk verlopen’, aldus de veiligheidsregio’s. Het is aan de gemeenten afzonderlijk hoe ze omgaan met de uitvoering van dit besluit. In Oosterhout worden de kramen zo opgesteld dat de 1,5 meter regel gewaarborgd is.

Bron: Oosterhout nieuws. Lees het volledige bericht hier verder: https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20200502/de-weekmarkt-is-vanaf-vandaag-weer-compleet-inclusief-non-food/

***

Sliedrecht: Markt weer van start vanaf woensdag 6 mei

Vanaf woensdag 6 mei gaat de weekmarkt op het Burgemeester Winklerplein weer van start. Natuurlijk rekening houdend met 1,5 meter afstand om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De markt ging de afgelopen weken niet door vanwege de coronamaatregelen. Sinds afgelopen woensdag geldt er een nieuwe noodverordening in de regio Zuid -Holland Zuid. Volgens deze noodverordening mogen de markten weer open om boodschappen te doen.

De markt krijgt meer ruimte: de kramen staan niet alleen op het Burgemeester Winklerplein, maar ook in de straat tussen de Simon Stevinstraat en Rembrandtlaan. Zo is voldoende afstand tussen de kramen mogelijk. Dit betekent dat niet elke kraam op z’n vertrouwde plek staat. Het is dus misschien even zoeken. De marktkraamhouders treffen zelf voorzieningen zodat klanten 1,5 meter afstand kunnen houden.

De gemeente plaatst borden bij de ingangen om mensen te wijzen op die anderhalve meter. Verder wordt ‘eenrichtingsverkeer’ ingesteld voor de bezoekers. Zo zijn alle kramen goed bereikbaar. Verder geldt: blijf niet langer op de markt dan noodzakelijk. Eten en drinken nuttigen op de markt is niet toegestaan.

Bron: www.hetkompassliedrecht.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.hetkompassliedrecht.nl/lokaal/corona/339479/markt-weer-van-start-vanaf-woensdag-6-mei-

***

Hardinxveld-Giessendam: Nieuwe noodverordening van kracht; markt mag weer open

Vanaf 29 april geldt een nieuwe noodverordening in de regio Zuid-Holland Zuid. Deze noodverordening vervangt de versie van 3 april. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

De markten in deze regio mogen weer open om boodschappen te doen. Dit betekent dat er zaterdag 2 mei weer markt is aan de Houweningeweer. Op de markt staan alleen kramen met voedselproducten. Voorwaarden:

– Producten mogen niet direct bij de kramen opgegeten of -gedronken worden.

– Het is op de markt niet toegestaan om proeverijen aan te bieden.

– Alle producten die op de markt gekocht worden, moeten mee naar huis worden genomen.

Nieuw op de markt is een ingang, uitgang en looprichting. Om een bezoek aan markt zo veilig mogelijk te maken, let dan op de volgende zaken:

Neem minimaal 1,5 m afstand en houd afstand als er een rij wachtenden is. Attendeer ook andere mensen hier op! Betaal met de bankpas. Neem een eigen boodschappentas mee. Was je handen net voor je naar de markt vertrekt en was opnieuw als je weer thuis komt. Geef geen handen ook niet als je bekenden tegen komt. Maak gebruik van papieren zakdoekjes en hoest/nies in je elleboog. Kom zoveel mogelijk alleen naar de markt. Maak er geen gezinsuitje van!

Bron: www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl/lokaal/corona/339470/nieuwe-noodverordening-van-kracht-markt-mag-weer-open-701116

***

Zwijndrecht: markten weer open voor boodschappen

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid maakte woensdagmiddag 29 april 2020 bekend dat de markten weer open mogen voor boodschappen. Dit betekent voor Zwijndrecht dat de markt bij Walburg weer opengaat en de markt in Oudeland wordt uitgebreid.

Markten anders ingericht

De markt bij winkelcentrum Walburg gaat donderdag 7 mei 2020 weer van start. Het gaat hierbij om marktkramen met zowel levensmiddelen als niet-levensmiddelen. De markt in Oudeland is de afgelopen periode open geweest voor levensmiddelen. Vanaf dinsdag 5 mei 2020 wordt de markt weer uitgebreid met marktkramen die niet-levensmiddelen verkopen. Er is voldoende ruimte voor alle marktkooplieden om veilig hun koopwaar aan te bieden.

Kleine stap richting normaal

Wethouder Tycho Jansen (Economie): “Zowel de handelaren als de gemeente zijn blij met de openstelling. Dit is weer een kleine stap in de richting naar het normale leven. Ook voor de mensen die het financieel moeilijk hebben en om de drukte in de supermarkten te verminderen, is het belangrijk dat de markt weer opengaat.”

Tijdelijke locatie

Vanwege de werkzaamheden bij Walburg opent de markt tijdelijk op een andere locatie. De voorlopig nieuwe locatie is het Popradplein, vanaf de Avia tot aan het zebrapad. Op marktdagen geldt in dit gebied een parkeerverbod van 05.00 uur tot 18.00 uur.

Maatregelen

Voor de openstelling van de markt is het nodig om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Kramen worden wijder uit elkaar gezet, bezoekers komen alleen naar de markt, iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en eten en drinken dat klanten kopen, nemen ze mee naar huis.

“Laten we er met elkaar voor zorgen dat we ons aan deze maatregelen houden, zodat de markt open kan blijven,” aldus Tycho Jansen.

Bron: regio online. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.regioonline.nl/regio-rijnmond/de-markten-gaan-weer-open-in-zwijndrecht/

***

***

Hengelo: non-food kramen weer op de markt

Ben je al gewend aan de nieuwe indeling van de Hengelose warenmarkt? Het kan zijn dat je zaterdag 2 mei even weer moet zoeken naar je favoriete kramen, want vanaf zaterdag vind je ook weer non-food kramen op de markt.

Mis jij de sokken van Ben Geelink of de kraam van Zengerink al een tijdje? Dan hebben we goed nieuws voor je. Tot op heden was het als tijdelijke maatregel alleen toegestaan om voedingsmiddelen te verkopen op de zaterdag- en woensdagmarkt in Hengelo.

Vanaf zaterdag 2 mei vind je ook weer non-food op de Hengelose warenmarkt. Je hebt vast al gezien dat de markt nu op twee plekken is: een deel op het Marktplein en een deel aan de Enschedesestraat. Voor de marktondernemers met non-food die er zaterdag weer staan, wordt opnieuw ruimte gecreëerd.

Gerichte aankopen

De coronamaatregelen gelden nog steeds: hou 1,5 meter afstand en neem eten mee naar huis. Het Hengelose college vraagt dan ook om daar rekening mee te houden. Blijf niet te lang in de stad en bezoek de markt alleen voor gerichte aankopen.

Bron: www.indebuurt.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://indebuurt.nl/hengelo/bedrijvigheid/ook-non-food-kramen-vanaf-2-mei-weer-op-de-markt~109359/

***

Moerdijk: Weekmarkten uitgebreid met non-foodkramen: ‘Markt moet nog steeds geen uitje worden voor hele gezin’

De markten in de kernen van de gemeente Moerdijk worden vanaf volgende week weer uitgebreid met de verkoop van non-foodproducten. Daarmee komen er weer voltallige markten te staan. Vanwege de coronamaatregelen waren de afgelopen periode alleen voedselkramen toegestaan, maar het verbod op andere kramen is ingetrokken.

Volgens de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s is het onderscheid tussen food en non-food  op dag- en weekmarkten in deze fase van de coronacrisis niet meer legitiem. Daarom is vanaf vandaag de verkoop van alle producten weer toegestaan op de markten. “Voorwaarde is wel dat op de markten de algemene maatregelen, zoals het houden van 1.5 meter afstand, geen samenkomsten en de bekende hygiëne maatregelen in acht worden genomen”, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio’s weten.

Afgelopen weken is al gebleken dat dag- en weekmarkten met inzet van aanvullende voorzieningen, goede publieksvoorlichting en toezicht ordentelijk verlopen. Elke gemeente gaat nu zelf in overleg met marktmeesters en marktkooplui over wat kan op de markt. Een ding staat voorop: een markt moet geen uitje worden voor het hele gezin. “Dus ook hier geldt de oproep om alleen naar de markt te gaan. Als blijkt dat een markt een grote aanzuigende werking heeft, en de inspanningen van marktkooplui en toezicht en handhaving niet werken, dan kan een markt gesloten worden. Gezondheid staat voorop.”

Bron: www.internetbode.nl. Lees het volledige bericht hier verder: https://www.internetbode.nl/regio/moerdijk/313881/weekmarkten-uitgebreid-met-non-foodkramen-markt-moet-nog-steeds-geen-uitje