Meerdere markten sluiten morgen eerder in verband met de extreme hitte

Vandaag is het heet, morgen wordt het zo mogelijk nog heter. Om die reden hebben verschillende markten aangekondigd zaterdag eerder te stoppen. In Doetinchem stopt men morgen om 14.00 uur, de markt in Winterswijk eindigt om 15.00 uur. Ook Deventer houdt het om 15.00 uur voor gezien evenals de markt in Delft 15.00 uur. Degenen die de hele dag de hitte trotseren wensen wij veel verkoeling toe.

Marktondernemers slaan alarm: mondkapjesplicht kost kooplieden Albert Cuyp helft omzet

Marktondernemers in Rotterdam en Amsterdam moesten er vandaag aan geloven; burgemeesters Halsema en Aboutaleb hebben in hun stad gebieden aangewezen waar de mondkapjesplicht vanaf vandaag geldt. In een van die gebieden ligt de Albert Cuypmarkt. Daar hebben ze na één dag de balans opgemaakt en de uitkomst is ronduit schokkend: de ondernemers draaiden vandaag nog niet de helft van de normale omzet in coronatijd. En die is al een stuk lager dan normaal. Daarom komen de ondernemers na één dag al met een oproep: “gemeente draai het besluit over de mondkapjesplicht alstublieft terug, want dit kost ons handen vol geld.”

Oproep

In een gezamenlijke brief roepen de ondernemers van de Albert Cuypmarkt de gemeente Amsterdam op om niet langer op de markt de mondkapjesplicht door te voeren. Want de maatregel is bedoeld voor drukke plekken in de stad. Maar:

  • Het is helemaal niet druk!

Vanwege het wegvallen van de toeristen is er nauwelijks sprake van drukte op de markt. De enkele bezoekers die er nu zijn, draaien om bij het horen van de mondkapjesplicht. Zij kiezen voor de omringende straten en/of een andere markt waar deze plicht niet geldt. Op basis van welke bezoekerscijfers is dit besluit genomen? De 1,5 meter afstand wordt goed aangehouden op de Albert Cuyp.

  • Het gaat om een buitengebied

Experimenteer niet over de rug van de kleine ondernemers, die notabene buiten staan, alwaar besmetting niet of nauwelijks plaatsvinden. Waarom geldt deze plicht niet binnen bij de supermarkt of winkels zoals in omliggende landen? Die hebben ook spek op de botten en draaien de laatste maanden kerstomzetcijfers. Nu wordt de kleine ondernemer keihard getroffen!

  • De werking van mondkapjes is niet bewezen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft bepaald dat er op dit moment onvoldoende bewijs is dat een mondkapje helpt. Nu gaat men experimenteren bij een groep ondernemers die het al ongelofelijk zwaar heeft gehad en nog steeds heeft. Waarom niet experimenteren bij de drukkere supermarkten?

  • Of overal – of overal niet

In omliggende landen zijn mondkapjes binnen in alle winkels verplicht. Dat zorgt voor duidelijkheid. Nu kunnen de bezoekers kiezen voor een andere markt of een winkel waar de plicht niet geldt. Dat zorgt ervoor dat de Albert Cuyp in een oneerlijke concurrentiepositie wordt gedwongen.

  • De juridische grondslag ontbreekt

Volgens diverse juristen mag deze verplichting niet. De OVAC (Ondernemersvereniging Albert Cuyp zal iedere koopman/vrouw juridisch terzijde staan in geval van een boete.

Bezoekers maken rechtsomkeert

“Wij hebben geprobeerd een boete te krijgen zodat we een proefproces tegen de gemeente kunnen beginnen” vertelt marktondernemer Jeroen Puttmann “maar ze hebben vandaag geen enkele bon uitgeschreven. Ik sta zelf aan het begin van de markt en zie dus voor mijn neus gebeuren dat de BOA’s iedereen aanspreken die de markt op willen zonder mondkapje. Dat is natuurlijk hun taak en  doen ze goed, maar het is niet zo dat dan iedereen een mondkapje omdoet. Integendeel, de meeste mensen maken rechtsomkeert en lopen gewoon weg. Het scheelt veel bezoekers. En daardoor is er op de markt ook geen sprake van grote drukte. Daar sta je dan als koopman, in de hitte, met een mondkapje, op een lege markt. Dit kan echt niet zo. Hier moet wat aan gedaan worden.”

Verklaring

En dat hebben ze gedaan. In een gezamenlijke verklaring roepen ze de politiek verantwoordelijken op om de gevolgen van hun besluit goed te overzien en ervoor te zorgen dat in ieder geval niet de marktkooplieden de dupe worden van deze maatregel.

Henk Achterhuis: ‘zorgelijk wat hier gebeurt’

In een eerste reactie vertelt CVAH voorzitter Henk Achterhuis dat hij al bang was voor de gevolgen van de maatregelen. “Wij snappen natuurlijk dat de overheid haar uiterste best doet om de dreigende uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Maar dit experiment van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam lijkt hele schadelijke gevolgen te hebben voor de markten die in de aangewezen gebieden liggen. Wij gaan daarom ook kijken hoe de eerste dag is verlopen op de andere markten in de ‘mondkapjesplicht-gebieden’. Als er sprake is van een fundamentele inkomstenderving, zoals vandaag op de Albert Cuypmarkt het geval was, is het echt nodig dat wij hierover met de betreffende gemeenten om tafel gaan zitten. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat ondernemers straks financieel in de problemen komen, omdat een experiment van de burgemeesters niet goed genoeg is doordacht en uitgediept.”

Mondkapje verplicht op drukke markten in 010 en 020

Marktondernemers in Rotterdam en Amsterdam zullen er aan moeten geloven; burgemeesters Halsema en Aboutaleb willen op drukke plekken in de stad, dus ook de markt, mondkapjes verplicht stellen. Dat betekent dat de collega’s aldaar de hele dag met een mondkapje op moeten werken, ook in de hitte. Dat zal nog niet meevallen…

Het gaat vooralsnog experiment. In Amsterdam betreft het de Albert Cuypmarkt en de markt op het Plein 40-45, in Rotterdam de markten op de Binnenrotte, het Visserijplein  en het Afrikaanderplein. In verschillende veiligheidsregio’s worden de komende tijd maatregelen uitgeprobeerd om het gedrag van mensen te beïnvloeden, zodat het coronavirus beter kan worden ingedamd. Het verplicht dragen van mondkapjes op drukke plekken zou één van die maatregelen kunnen zijn. Gemeenten krijgen veel bevoegdheden om zelf maatregelen af te kondigen. Op deze manier willen de veiligheidsregio’s bij de bestrijding van het coronavirus ‘maatwerk’ kunnen leveren. Halsema en Aboutaleb gaan met deze bevoegdheden experimenten.

discutabel

De verplichting geldt voorlopig alleen voor drukke plekken in 010 en 020. Er komt dus geen landelijke mondkapjesplicht. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei dat ook uit nieuw onderzoek niet is gebleken dat niet-medische mondkapjes effectief zijn in het terugdringen van het aantal besmettingen. De maatregel is dus op z’n minst discutabel.

Henk Achterhuis: Blijf streng toezien op de 1,5 meter maatregel

CVAH-voorzitter Henk Achterhuis zag de bui al hangen. “We zijn hier bepaald niet blij mee, zeker als je weet hoe hard de marktondernemers de afgelopen maanden hebben gewerkt aan een veilige marktomgeving. Alles is uit de kast getrokken om de markt zo veilig mogelijk te maken. De kooplieden valt niet te verwijten dat situaties soms onveilig zijn. Dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden. En deze ondernemers zijn daarvan de dupe. Zij moeten straks in deze hitte deze hele dag met een mondkapje op werken. Ik hoop dat mensen de ernst hiervan inzien en zich gaan realiseren dat ze zich beter aan de regels moeten houden. Want de consequenties van onveilig gedrag leidt tot dit soort draconische maatregelen. Hopelijk zal het elders niet nodig zal zijn om een mondkapjesplicht in te voeren.”

Laat het niet zo ver komen

“Ik wil alle marktondernemers op het hart drukken om de voorzorgsmaatregelen die wij hebben ingesteld vooral na te leven. Blijf er streng op toezien dat het publiek anderhalve meter afstand van elkaar houdt! Want alleen dan voorkom je dat een burgemeester mondkapjes verplicht gaat stellen op jouw markt. Laat het niet zo ver komen en houdt de situatie op de markt veilig. Dan heeft een burgemeester geen reden om in te grijpen en kan hij jullie niet verplichten om de hele dag met een mondkapje op te werken. Wees dus streng op de naleving van de maatregelen. Niets is belangrijker dan onze gezondheid”, aldus de voorzitter van de branchevereniging voor marktondernemers.

 

Gevaar verspreiding coronavirus binnenshuis via kleine druppels onderschat

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus binnenshuis via kleine druppeltjes in de lucht overdraagbaar is. In een nieuw advies aan de Europese lidstaten stelt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dat extra aanvoer van verse buitenlucht in afgesloten ruimtes het risico van de verspreiding van het coronavirus verlaagt.

Het (ECDC) en een aantal Europese landen pleiten er daarom voor om ventilatiesystemen harder aan te zetten om de verspreiding van corona tegen te gaan. Deskundigen uit Nederland en het buitenland snappen niet waarom het kabinet geen extra eisen heeft aangekondigd voor de ventilatie van gebouwen.

Kortom steeds meer redenen om de dagelijkse boodschappen op de markt in de veilige buitenlucht te halen.

De CVAH nieuwsbrief van juli is uit

 

Elke derde dinsdag van de maand brengt de CVAH een nieuwsbrief uit met nieuws en wetenswaardigheden over de Nederlandse markten. Wist u dat de nieuwsbrief wereldwijd door duizenden mensen wordt gelezen, tot in Amerika en Australië toe? Het is een ideale manier om op de hoogte te blijven van het belangrijkste nieuws en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de ambulante handel. Wilt deze nieuwsbrief ook ontvangen? Dan kunt u zich hier inschrijven. U ontvangt dan elke maand de nieuwsbrief in uw postbus. Hier kunt u de nieuwsbrief van juli lezen.