Marktmanagersdag  2017

Op maandag 11 september 2017 werd een marktmanagersbijeenkomst georganiseerd exclusief voor marktmanagers van De Markt van Morgen. Tijdens deze bijeenkomst werden eerst de laatste ontwikkelingen besproken die van belang zijn voor de verzelfstandigde markt daarna een interactieve training marketing en social media. Bovendien een moment om als collega-managers elkaar te ontmoeten waar je altijd van kunt leren.

Goed gevulde spaarrekening? Maak bezwaar!

 

Je verwacht het niet snel, maar ook onder kooplieden zitten puissant rijke collega’s. Voor hen is het volgende bericht wellicht interessant;

De vermogensrendementsheffing, ook wel spaartax genoemd, blijft bezwaren oproepen. De heffing is relatief hoog ten opzichte van het feitelijk rendement op spaargeld. Staatssecretaris Snel heeft bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing voor het jaar 2017 aangewezen als massaal bezwaar. Wat betekent dit?

Het bezwaar tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2017 moet altijd tijdig en individueel worden ingediend. Van meeliften op proefprocedures zonder zelf een bezwaarschift in te dienen, is geen sprake meer.

Het massaal bezwaar heeft betrekking op de (rechts)vraag of de vermogensrendementsheffing 2017 in strijd is met art. 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM, maar zonder dat de schending van de “fair balance” op het niveau van de individuele belastingplichtige wordt beoordeeld, dan wel in strijd is met het discriminatieverbod van art. 14 EVRM.

Als een belastingplichtige een andere rechtsvraag aan de orde wil stellen, moet hij uiteraard ook tijdig een bezwaarschrift indienen. Dat loopt dan niet mee met de massaal bezwaarprocedure. Dit is bijvoorbeeld het geval als de belastingplichtige van mening is dat in zijn specifieke geval de heffing een individuele en excessieve last vormt die in strijd is met de ‘fair balance’.

Tip: Tijdig indienen van een bezwaarschrift is altijd vereist als u de vermogensrendementsheffing in de aanslag inkomstenbelasting 2017 door de rechter wilt laten toetsen.

Markt Zaandam blijft op Rozengracht

De marktkooplieden klaagden steen en been toen ze in juli tijdelijk naar de Vinkenstraat moesten omdat er op de Rozengracht het ‘beachvolleybaltoernooi’ plaatsvond. En dus zullen er blije gezichten zijn als ze horen dat Zaanstad een nieuw onderzoek begint naar het behouden van de markt op de Rozengracht.

Vanwege dit nieuwe onderzoek wordt ook de vergunning ingetrokken voor verplaatsing naar de Vinkenstraat in. De andere locatie vloeide voort uit de bouw van de woontoren op de Rozengracht. Uit de nieuwste inzichten blijkt dat voor de bouw van de woontoren minder ruimte nodig is dan gedacht. Met dit gegeven begint de gemeente een onderzoek om te kijken of de markt tijdens en na de bouw op de Rozengracht kan blijven. Hierover gaat de gemeente in gesprek met de markt en overige betrokken partijen.

De bouw van de woontoren is vertraagd vanwege bezwaren op het bestemmingsplan. Afhankelijk van de uitkomst van dit proces, is de verwachting dat de bouw van de woontoren niet eerder begint dan januari 2019.

AGF.nl: Door droogte veel kleine maten hardfruit verwacht

“Regen kan niet alles meer goed maken, prijzen zullen stijgen”

“Fruittelers praten tegenwoordig maar over een aantal zaken en dat zijn droogte, regen en de oogst”, vertelt Kris Wouters van Woutersfruit. “Niet iedere teler heeft de mogelijkheid om water te geven en dit is goed terug te zien in de verwachte hoeveelheden van het hardfruit. Ook de telers die wel toegang hebben tot water hebben last van het weer, omdat veel blad van de bomen verbrand is door de zon. Minder blad heeft invloed op de maat van het fruit, maar gelukkig niet op de kwaliteit. Als gevolg van de droogte is de smaak en het suikergehalte wel uitzonderlijk goed dit jaar. Dit is de enige positieve kant van het verhaal.”

Als het eind deze week gaat regenen is het voor veel fruit al een beetje te laat. “Natuurlijk willen we heel graag regen, maar op de droogste plaatsen staan de peren al stil. Regen kan een deel van de schade nog wel goedmaken, maar niet voor de volle honderd procent.” Het weer heeft op de kleuring van de peren nog niet veel invloed gehad. Er zijn wel wat peren die iets geler zijn, maar de Conference is groen dus daar heeft de zon weinig invloed op. Voor de Gala en de Elstar-appel is het qua kleuring wat moeilijker zeker omdat deze over drie weken worden geplukt.

“Wanneer de Conference peren officieel worden vrijgegeven weten we nog niet, maar die datum zal rond 15 augustus liggen. Door het weer is de oogst vroeger dan normaal. De dagen van bloei tot pluk zijn ook tien dagen minder dan andere jaren”, vertelt Kris. “De appelvoorraden zijn al een paar maanden op en sinds een paar weken ook de peren. De nieuwe oogst komt op een compleet lege markt binnen. Voor fruit met een goede maat zullen ook goede prijzen worden verwacht. Voor het kleine fruit wat er in grote hoeveelheden zal zijn, zal het qua prijs moeilijk worden. Toch zijn telers nog helemaal niet bezig met de prijs. Ze zijn maar bezig met één ding en dat is de droogte.”

Ondernemers met personeel meest vermogend

Neem maar snel personeel in dienst, want zelfstandigen met personeel (zmp’ers) hebben fors meer vermogen dan werknemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Begin 2016 bedroeg het doorsnee vermogen van een zmp’er 217 duizend euro. Bij zzp’ers lag dit op 101 duizend euro, bij werknemers op 23 duizend euro. Dit meldt het CBS op basis  van nieuwe cijfers over vermogens van zelfstandigen en werknemers. Je kunt dus maar beter mensen in dienst hebben als je snel rijk wilt worden. Als zzp’er word je niet snel rijk, sterker nog, ongeveer kwart van de zelfstandigen zonder personeel zit op zwart zaad. Ongeveer 5 procent heeft niet meer dan 5.000 euro eigen vermogen. Nog eens 19 procent heeft überhaupt geen vermogen, alleen maar schulden.

Anders dan mensen in loondienst moeten zzp’ers zelf hun pensioen of werkloosheidsverzekering regelen. Daarvoor is een eigen vermogen van enkele tienduizenden euro’s of meer echt nodig.

101.000 euro

Dat zit dan bijvoorbeeld in een koophuis of bedrijfspand, of in spaargeld of beleggingen. Gemiddeld hebben zzp’ers 101.000 euro, blijkt uit de meest recente cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag naar buiten brengt. Het gaat om bedragen en statistieken uit 2016.

Ondernemers met personeel zijn het meest vermogend. Gemiddeld genomen hebben dat soort ondernemers 217.000 euro. Een vijfde heeft een ‘negatief vermogen’, oftewel schuld.

Werknemers minst vermogend

Werknemers zijn het minst vermogend. Zij moeten het gemiddeld doen met 23.000 euro. Bovendien vormen zij de grootste groep schuldenaren: 29 procent heeft een negatief vermogen, 10 procent komt niet verder dan 5.000 euro. Voor deze groep is sparen voor onvoorziene omstandigheden minder relevant. Zij bouwen pensioen op via de werkgever en kunnen gebruik maken van het sociale verzekeringen als zij onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raken.

Standwerkers weer volop in competitie

De strijd om de titel ‘Beste Standwerker van Nederland’ is weer volop bezig. Op veel markten worden deze zomer standwerkersconcoursen georganiseerd. Van oudsher zijn de standwerkers grote publiekstrekkers en op een standwerkersconcours komen dan ook altijd veel mensen af.

Logisch dus dat ze graag geziene gasten zijn op markten. Hoewel het vak door steeds minder kooplieden wordt beoefend, is het alles behalve uitgestorven. Nieuw talent dient zich gelukkig elk jaar weer aan. Zo werd in Venray Charlotte Simons winnaar van het concours op de jaarmarkt in Venray. Ze gaat nog naar school en het is pas het tweede jaar dat ze actief is als standwerker maar echt talent komt snel boven drijven. Bovendien heeft ze de genen van haar vader die ook standwerker is, dus de appel valt ook in dit geval niet ver van de boom, zo blijkt wel.

Op de jaarmarkt in Oisterwijk werd ook gestreden door de standwerkers, de winnaar hier werd bekroond met de Henk Rozen wisselbokaal. En die werd uitgereikt aan een van ’s lands bekendste standwerkers, John Gruter. De meervoudig Nederlands kampioen heeft nog niets ingeboet aan talent en is ook dit jaar serieus bezig om de meeste punten bijeen te sprokkelen voor de titel ‘Beste standwerker van Nederland 2018’.

Wie een standwerkersconcours wil meemaken kan deze maand op veel plaatsen terecht, overal in het land worden momenteel concoursen gehouden. Een overzicht:

2-8         Epe
3-8         Dedemsvaart
5-8         Gieten
6-8         Rijssen
7-8         Goes
9-8         Middelburg
11-8       Voorthuizen
12-8       Groenlo
14-8       Wateren
15-8       Hoenderloo
16-8       Hardenberg
24-8       Ede
25-8       Heerde
29-8       Harlingen
30-8       Leek

Het Nederlands Kampioenschap vindt plaats op 28 september in Alphen aan de Rijn. Op http://standwerker.com/concoursen vindt u het volledige overzicht van de agenda.