Adverteren doe je natuurlijk op het prikbord van de CVAH website

 

De afgelopen weken werden 27 standplaatsen gevraagd of aangeboden, twee gebruikte verkoopwagens, meerdere bake-off ovens, stroopwafelijzers, vriescontainers, vier zgan Mercedes wielen met bijbehorende wieldoppen, diverse kleine handel en meerdere vacatures voor werk op de markt.

En dat allemaal op het prikbord van de CVAH website. Steeds meer kooplieden maken gebruik van deze vraag- en aanbodplek. Logisch, want er staan enkel en alleen markt-gerelateerde advertenties op. Een vraag en aanbodplek uitsluitend voor kooplieden. En adverteren kost helemaal niets. Dus heb je wat aan te bieden of zoek je iets voor je kraam, check dan altijd eerst even het CVAH prikbord.

Net zo makkelijk!

Hippe haring en Haringpoëzie in Spakenburg

Het lekkere seizoen is begonnen. In Spakenburg werd Nationale Haringdag gevierd met duizenden gratis haringen, heel veel gezelligheid en ware haringpoëzie.

Haringfanaat

Gastvrij zijn ze zeker, daar in Spakenburg. „Kom, we gaan even een koffie doen.” Visman Ruud van Diermen van Ru-Vis en geboren en getogen Spakenburger vertelt op het overdekte terras van restaurant de Mandemaaker vol enthousiasme over Nationale Haringdag en zijn lievelingsvis. „Ik ben een echte haringfanaat.” De voorzitter van de Spakenburgse Vishandelsvereniging die voor de tweede keer deze dag organiseert, eet er dagelijks al gauw een stuk of drie en genoeg ervan, krijgt hij nooit. Net als het gros van zijn dorpsgenoten. ,,We hebben 20.000 inwoners waarvan 140 visdetailhandelaren en meer dan 200 karren.”

,,Haring is een van de belangrijkste producten binnen de vissector, maar de consumptie is dalende. Niet omdat ze hem niet meer lusten, maar omdat er te weinig bij wordt stilgestaan, het aanbod van voedsel is echt mega.” Vandaar ook zo’n dag als vandaag, waar mensen uit alle windstreken op afkomen, getuige de paraplu’s met het Friese Pompeblêd tot shirts met Amsterdam erop. Al komt de drager daarvan ‘gewoon uit Urk’. De actieve visman is geen onbekende in het dorp. Een understatement. Praatje hier, het schudden van handen daar, „met haar heb ik nog de Kilimanjaro beklommen”, wijst hij naar een vrouw in klederdracht, „dat had ze toen niet aan, hoor!”

“Het is zo’n gezond en duurzaam visje”, promoot hij zijn grote zilte liefde, en raw, ,,past helemaal in deze tijd.” Toch is het onder de jeugd niet heel populair. Misschien omdat het niet zo’n Instagrammable ding is, die haring, maar het kan anders en om dat te laten zien, wordt op deze dag de vis in een hip jasje gestoken door leerlingen van de SVO Vakopleiding Vis, die behendig de haring omtoveren tot culinaire hoogstandjes, zoals een haringbonbon met rode biet en om er toepasselijk aan toe te voegen, ,,de haring biedt een zee aan mogelijkheden.” En voor iedereen is er ook gewone haring, met zuur en uitjes. Gewoon gratis.

#hippeharing

Een Hollandse Nieuwe herken je aan de smaak, vervolgt hij. „Je proeft de zilt.” Tot eind september heet het ‘een nieuwe’, daarna wordt het maatjesharing. ,,Maar ze worden allemaal binnen zes weken gevangen.” Overigens niet in Holland, zoals de naam zou doen vermoeden, ,,Maar in Denemarken, Schotland en Noorwegen. Daar verwerken we ze op de Hollandse manier, zoals het altijd al gedaan wordt.”

Met liefde

De sympathieke visboer komt uit een visfamilie, ,,niet heel verrassend hier in Spakenburg.” Al van jongs af aan ging hij met opa en zijn vader mee naar de markt. Waar leeftijdsgenoten een potje voetbalden bij de IJsselmeervogels of SV Spakenburg, maakte hij zijn eerste haringen schoon. Hij deed en doet het nog altijd met liefde, en een mesje.

Vader Lammert overleed drie jaar geleden en zeker op dagen als deze, denkt hij veel aan hem. „Een Bourgondiër pur sang. Ik zag vaak ’s nachts de lampen aangaan in ons visbedrijf naast huis en vond dan mijn vader in de koelcel even een makreeltje of wat eten, dan was-ie een beetje flauw…” De Spakenburger moet er nog om lachen, ,,En hij begreep maar niet waarom hij toch zo dik was. Ik eet minder dan een baby’tje, zei hij altijd.” Een unieke man en een echte optimist, wat Van Diermen dus niet van een vreemde heeft, net zoals ook hij kwaliteit heel hoog in het Van Diermen-vaandel heeft staan. ,,Een ander eet het niet, je eet het zelf, was een van mijn vaders lijfspreuken.”

Of hij nog een haringgeheimpje weet? Genoeg, grijnst hij, „Wist je bijvoorbeeld dat je hem kort in de pan kunt bakken? Wordt-ie heel krokant.” Een koosnaampje voor zijn zoute lieveling heeft hij ten slotte niet, wel voor zijn vrouw, „maar die vertel ik niet!”

’Er is nog hoop’

Naast hem zitten de mannen en vrouwen in Spakenburger klederdracht van het koor De Hoop. Ze proosten met elkaar met wijn en bier, het is tenslotte een feestdag. ,,Anders zakt het als een plumpudding in elkaar!” licht een dame de poncho over haar jurk toe. ,,Ziet er niet uit”, knipoogt een van haar zangzusters die de regen liever afwacht, met een glaasje wit erbij. „We hebben vanmorgen al gezongen, dus we mogen ook vroeg met de borrel beginnen.” Iedereen mag bij ze aansluiten, roepen ze joviaal. Hoewel… ,,Je moet wel een moppie kunnen zingen”, zegt de een, „en van een stukje gezelligheid houden”, proost de ander met een leeg glas in de lucht. Gezellig is het zeker, als je een uur met dit koor doorbrengt op een overdekt terras. De regen komt met bakken uit de lucht, het deert niet.

De Hoop in volle glorie

Iemands telefoon gaat en wordt uit het handgemaakte beugeltasje vol ingewikkelde kralenpatronen opgediept. ,,Nee, hier ligt-ie niet, hoor.” Het mutsje is kwijt, zo blijkt, ,,zo’n ding kost al gauw over de honderd euro”, weet Marie, ,,gehaakt met een heel fijn naaldje, nou, dan weet je het wel.”

Koorman Ad blijkt ook eigen liedjes te schrijven. Geen palingsound, maar ware haringpoëzie, en hij draagt voor uit eigen werk, ‘Het Nieuwe Haringlied’: ,,Laat hem dus lekker zakken het gulzige keeltje in, kun je lekker smakken met vette onderkin.” Niet veel later voegen ze daad bij woord wanneer een schaal ‘Nieuwe’ op tafel wordt gezet. Voor het eerst zijn ze even stil wanneer ze de haring op traditionele wijze – vanaf de staart – naar binnen laten glijden. Om met een gelukzalige blik in de ogen (en een vette onderkin) daarna uit te roepen: „dit smaakt naar meer.” Ja, het lekkere seizoen is begonnen.

Topseizoen

2019 kan de annalen in als weer een uitstekend haringjaar, al is het dat eigenlijk elk jaar wel. Want voor minder doen de visboeren het niet, vertelt Ruud van Diermen. ,,Consumenten verwachten gewoon goede haring die vet genoeg is en eerder dan dat vangen we ze ook niet.” Hoe anders was dat nog in ‘rampjaar ‘95’, blikt hij terug. Onder druk van de commercie werden de haringen te vroeg gevangen, ,,ze waren mager en duur, heel het seizoen was om zeep geholpen.” Maar genoeg oude haringen uit de zee, blik op vooruit en het belooft een topseizoen te worden, getuige de vele ‘oeeh wat lekker’ en ‘ze zijn mooi vet’ uit de verschillende (volle) monden van bezoekers.

tekst: Iris Hermans

Een kleine ton voor eerste vaatje haring

De vis wordt altijd duur betaald op de vooravond van het verkoopseizoen van de Hollandse Nieuwe, maar dit jaar ging er wel heel geld mee gemoeid. De veiling van het eerste vaatje haring bracht gisteren maar liefst 95.500 euro op. Groothandel Makro ging er met het vaatje vandoor. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. De veiling luidt het verkoopseizoen voor de Hollandse Nieuwe in. Vanaf vandaag is de gerijpte haring te koop bij elke visboer.
Dit jaar was het lastiger dan gebruikelijk om een goede hoeveelheid te vissen. De plankton scholen, waar de vissen zich mee voeden, waren kleiner en lagen hoger in het noorden dan normaal. Daar staat wel tegenover dat het vetpercentage hoger is dan vorig jaar, zo’n 20 procent.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: “De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. We starten met vette, malse haring. Het overgrote deel van de vangst 2019 wordt de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.”

Veiling eerste vaatje

De veiling leverde dit jaar €95.000 op. Tijdens de veiling werd er fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Makro bracht uiteindelijk het winnende bod uit en ging er met het eerste vaatje vandoor. Jan van de Werken, Category Manager Vis van Makro: “Ik geloof dat ik mijn t-shirt en mijn broek kan uitwringen, want het was echt zenuwslopend”.
De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel van dit jaar, de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedschrijver Claudia de Breij is de beschermvrouwe van deze stichting. Zij leidde de veiling en nam de cheque in ontvangst. Deze stichting biedt financiële ondersteuning aan gezinnen waarvan een kind kanker heeft. Ouders die in een financieel lastige situatie verzeilen, kunnen op korte termijn aankloppen bij de stichting voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen of reiskosten. Zo kunnen de ouders zo goed mogelijk zorgen voor hun zieke kind en eventuele andere kinderen.

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Hollandse Nieuwe is geen jonge haring, zoals misschien voor de hand ligt. De term ‘nieuwe’ verwijst naar het feit dat de haring zich na de barre wintermaanden vol heeft gegeten en weer rond de 20 procent vet bevat. De haring wordt in het noorden van de Noordzee gevangen, in de driehoek Denemarken-Schotland-Noorwegen. Aan wal nemen Nederlandse visverwerkers de vis over. Machines kaken de vis. Dat wil zeggen: ze ontdoen de vis van kieuwen en ingewanden, exclusief de alvleesklier. Dit orgaan begunstigt het rijpingsproces en blijft dus zitten. De verwerkers zouten de vis en laten het rijpen. Traditioneel gebeurde dit in eikenhouten vaatjes – vandaar de veiling van het eerste vaatje haring. De vis reist hierna bevroren, in ieder geval 48 uur, naar Nederland om besmetting met de haringworm te voorkomen.
De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Dit predicaat mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu bijna 400.000 ton) wordt een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

fotograaf: Goffe Struiksma

Weekmarkt Geldrop en Mierlo lost het zelf op met nieuwe stichting

Marktkooplui in Geldrop en Mierlo gaan zelf de weekmarkt organiseren. De nieuwe Stichting Markten Geldrop-Mierlo krijgt de marktterreinen van de gemeente in bruikleen en gaat nieuwe contracten sluiten met ondernemers.

Lees meer in ED.

Gedupeerden Truckkartel opgelet: tijd voor de volgende stap…

In maart heeft de CVAH een oproep gedaan aan leden en niet-leden om zich bij het juridisch loket te melden wanneer zij slachtoffer zijn van het truckkartel. Deze oproep zorgde voor veel aanmeldingen bij de CVAH en nog steeds komen bij het juridisch loket nieuwe aanmeldingen binnen. Het gaat dan ook om grote bedragen die kunnen worden geclaimd. Verschillende advocatenbureaus hebben zich op deze claim gestort en bieden hun diensten aan.

Voorzitter Henk Achterhuis en juridisch medewerker mevrouw Aygül Sen hebben vervolgens met Rob Okhuijsen van NLtruckkartel, Erik-Jan Zippro van advocatenkantoor Zippro Meijer en de heer J.M. Loonstein van Loonstein advocaten gesprekken gevoerd over de wijze waarop claims kunnen worden gevorderd. NLtruckkartel is een claiminitiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en TVMHausfeld & Co.

Wanneer blijkt dat u teveel heeft betaald bij de aankoop of lease van uw truck zult u dit moeten bewijzen. Over wat exact aan bewijsmateriaal wordt verlangd wordt nog gediscussieerd.  Binnenkort, mogelijk deze maand al, zal duidelijk worden welke informatie de rechtbank minimaal nodig heeft voor een dagvaarding. Zodra dit bekend is, weet u als claimende partij of u kans maakt op een schadevergoeding. Indien u beschikt over de volledige aankoopbewijzen van uw truck, dan staat u naar verwachting bijzonder sterk.

Als claimende partij kunt u vervolgens keuze maken uit verschillende partijen die voor u de gerechtelijke procedure willen voeren. U kunt daarbij kiezen uit verschillende opties die hieronder worden toegelicht. Let wel, dit is algemene informatie. Elke claim is maatwerk. Specifieke informatie over uw claim kan pas worden gegeven nadat u alle informatie aan de betreffende advocaat hebt overhandigd!

 

NLtruckkartel

NLtruckkartel voert op basis van No Cure, No Pay de gerechtelijke procedure voor onze leden. Als lid van de CVAH reken je pas af wanneer je schadevergoeding is toegewezen. NLtruckkartel behoudt zelf 25% van de toegewezen schadevergoeding, 75% zal aan u worden uitgekeerd. Niet-leden van de CVAH betalen een percentage van 30% aan NLtruckkartel en ontvangen 70% van het uitgekeerde bedrag. Meedoen is laagdrempelig en u betaalt enkel achteraf en in geval van succes.

Wilt u meedoen aan deze claim? Aanmelden is eenvoudig en zij zullen u waar nodig zo veel mogelijk ondersteuning bieden bij het verzamelen van het bewijsmateriaal. Enkel achteraf en in geval van succes betaalt u een percentage van de aan u uitgekeerde compensatie.

De eerste juridische stappen zijn door NLtruckkartel in 2018 reeds gezet. U kunt echter nog steeds meedoen, door u te registreren via www.nltruckkartel.nl Na registratie ontvangt u bericht over de vervolgstappen.

Indien u vragen of opmerkingen hebt, kunt u contact opnemen met NLtruckkartel, back-office (telefonisch op 0800-8782552 of via email op info@nltruckkartel.nl)

 

Loonstein advocaten

Als claimer kunt u ook gebruik maken van een aanbod van een Amerikaans Investeringsbedrijf genaamd TransAtlantis. TransAtlantis wordt in Nederland vertegenwoordig door een in Amsterdam gevestigde jurist, de heer J.M. Loonstein. Loonstein heeft de CVAH benaderd omdat hij onze naam is tegengekomen als de belangenorganisatie van ambulante ondernemers die mogelijk ook gedupeerd  zijn. TransAtlantis biedt twee claimmodellen aan:

 

Model 1.

De gedupeerde ontvangt direct/vooraf een gegarandeerd bedrag van maximaal € 1.000,- van Trans Atlantis (let op: het definitieve bedrag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de beschikbaarheid van onderliggende stukken waaruit gegevens kunnen worden nagegaan) en na een mogelijke gerechtelijke uitspraak nog eens 50% van het toegewezen (netto) schadebedrag minus administratiekosten. De overige 50% komt toe aan TransAtlantis. Alle kosten ten aanzien van het procederen komt voor rekening van TransAtlantis. Mocht een eventuele gerechtelijke uitspraak op niets uitlopen, dan ontvangt zowel de gedupeerde als Trans Atlantis dus niets meer (De € 1.000,- mag de gedupeerde dan behouden).

Model 2.

De gedupeerde ontvangt direct/vooraf een gegarandeerd bedrag van maximaal € 1.800,- van Trans Atlantis (let op: het definitieve bedrag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de beschikbaarheid van onderliggende stukken waaruit gegevens kunnen worden nagegaan) en verkoopt hiermee zijn/haar recht op zijn/haar claim. Trans Atlantis behoudt, na een eventuele gerechtelijke uitspraak, het totale toegewezen schadebedrag en aan gedupeerde komt niets (meer) toe. Mocht er door de rechter bij uitspraak niets worden toegewezen dan ontvangt Trans Atlantis ook niets (De € 1.800,- mag de gedupeerde behouden). Het grote voordeel van dit model is dat u direct gegarandeerd geld ontvangst en niet (mogelijk jaren) in onzekerheid moet afwachten of er iets uit gaat komen.

Als gedupeerde staat het u vrij om een keuze te maken uit bovengenoemde modellen. Aangeraden wordt om bij het maken van een keuze vooral goed te kijken naar de hoogte van uw claim en hoe sterk uw bewijzen zijn.

Wilt u meedoen aan deze claim?

Aanmelden via Loonstein Advocaten te Amsterdam telefoon 020-6731555 of via mail op jisrael@loonsteinadvocaten.nl