Nationale haringtest: haring op de markt smaakt geweldig!


de beste Haringbereiders van Nederland bij elkaar!

De drukbezochte visbeurs in Spakenburg kende een zinderend einde; de beurs werd namelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de Nationale Haringtest 2019. Deze haringtest ‘nieuwe stijl’ werd dit jaar voor de tweede keer gehouden en kent niet 1, maar 12 winnaars. Per provincie wordt er namelijk een winnaar uitgeroepen. Onder de 12 winnaars zitten dit jaar maar liefst 5 winnaars met een mobiele viskraam. Een mooie dag voor de ambulante vishandel, want eens te meer blijkt dat je voor een super-lekkere haring gewoon op de markt moet zijn. Het onafhankelijk onderzoeksbureau Mobiel Centre bezocht de finalisten op locatie en nam 40 smaaktesten af bij klanten en toevallige passanten.

Hoge score

Gemiddeld scoorden de finalisten een prachtige 9,1 als rapportcijfer. Hierdoor blijkt eens temeer dat de Nederlandse consument het ambacht van de visspecialist hoog waardeert. De twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 ontvingen tijdens de Visbeurs in Spakenburg hun awards uit handen van Agnes Leewis (directeur Nederlands Visbureau), Hidde van Kersen (directeur MSC), Henk Achterhuis (voorzitter CVAH) en Karel van den Heuvel (voorzitter VNV).

De vijf (ambulante) winnende haringspecialisten zijn:

  • Bootsman de Volendammer (Flevoland)
  • Vismakelaar Poseidon (Groningen)
  • Vishandel Molenaar & Zn (Limburg)
  • Gerina’s Vishandel (Overijssel)
  • Vishandel Kasper Kremer (Friesland)

Namens de CVAH en haar leden van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie. Het bereiden van een smakelijke haring is en blijft een ambachtelijke kunst. Om dan als vakman/vrouw gekozen te worden als beste van de provincie, uit een veld met vele deelnemers, verdient diep respect.

Meer nieuws en fotomateriaal van de nationale haringtest kunt u vinden in de komende Koopman van november.