Marktondernemers vrijdagmarkt Maastricht opgelucht; iedereen weer terug op de Markt

Vanaf deze week is de vrijdagmarkt in Maastricht niet langer gesplitst en staat de markt in z’n geheel weer op de Markt. En daar zijn ze in Maastricht heel blij mee. Lange tijd stond een deel van de markt wegens ruimtegebrek op het Vrijthof, maar daar liepen de zaken voor de ondernemers bijzonder stroef. De ondernemers daar kampten met enorme omzetdaling en voor velen was het bijten op een houtje. Maar aan die situatie is nu eindelijk een einde gekomen.

Vanwege de coronacrisis gingen de Maastrichtse weekmarkten aanvankelijk dicht. In mei mochten ze weer open, maar met een veel grotere afstand tussen de kramen. De vrijdagmarkt met meer dan tweehonderd kramen, werd daardoor te groot en een deel van de iconische markt verhuisde om die reden naar het Vrijthof.

Teleurstelling

Maar dat liep uit op een bittere teleurstelling. De omzetten daar vielen zwaar tegen. “Er was geen goede verdeling van het aanbod”, zo vertelt CVAH bestuurder Hannie Heine. “Zowel op het Vrijthof als op de Markt zijn er dezelfde soort producten te koop. Kom je als marktganger voor fruit, groenten, kaas, vlees, vis, bloemen én/of textiel, een leuk kleedje of telefoonhoesje, dan kun je dat allemaal op de Markt kopen. Het advies van de CVAH was ook om twee verschillende markten te maken met de branches verspreid (bv alle stoffen en kaas op het Vrijthof en alle AGF en kleding op de markt). Dan moesten de klanten naar allebei de markten. Dit advies heeft men niet overgenomen en zo zijn er twee keer dezelfde markten gecreëerd! Dus als een klant als op de Markt zijn aankopen heeft gedaan, hoeft deze niet meer naar het Vrijthof te gaan.”

Gefrustreerd

De ondernemers trokken aan de bel bij de gemeente maar kregen weinig gehoor op het stadhuis. Gevolg: marktondernemers verlieten in september gefrustreerd de gezamenlijke werkgroep. Uiteindelijk is toch een oplossing gevonden door de markt iets te vergroten. De kramen staan nu ook opgesteld op het plein van Mosae Forum en de Hoenderstraat. De kooplieden leveren twintig kramen in, zodat de looppaden 5,85 meter breed worden. Mochten de coronaregels onverhoopt worden aangescherpt, dan kan men ook nog eenrichtingsverkeer invoeren.

Collegialiteit

Hannie Heine is tevreden met de oplossing die is gevonden. “Het is een aantrekkelijke markt zo. Ik ben blij dat we uit de impasse met de gemeente zijn gekomen, met inlevering van zo weinig mogelijk kramen. De meeste kooplieden staan ook nog eens in de buurt van hun oorspronkelijke plek. Dat is ook te danken aan collega’s die vrijwillig kramen hebben ingeleverd.”

Ook wethouder John Aarts is ook opgelucht. „Deze indeling is evenwichtig, het is nu aan de ondernemers en de bezoekers om de maatregelen goed op te volgen, zodat de markt veilig blijft.”

En nu maar hopen dat de markt weer wat aantrekt en de ondernemers weer een boterham kunnen verdienen. Want vanwege de coronacrisis laten de Duitsers en Belgen in grote getale verstek gaan en is het sowieso moeilijk om je boterham te verdienen op de Limburgse markt.