Marktondernemers slaan alarm: mondkapjesplicht kost kooplieden Albert Cuyp helft omzet

Marktondernemers in Rotterdam en Amsterdam moesten er vandaag aan geloven; burgemeesters Halsema en Aboutaleb hebben in hun stad gebieden aangewezen waar de mondkapjesplicht vanaf vandaag geldt. In een van die gebieden ligt de Albert Cuypmarkt. Daar hebben ze na één dag de balans opgemaakt en de uitkomst is ronduit schokkend: de ondernemers draaiden vandaag nog niet de helft van de normale omzet in coronatijd. En die is al een stuk lager dan normaal. Daarom komen de ondernemers na één dag al met een oproep: “gemeente draai het besluit over de mondkapjesplicht alstublieft terug, want dit kost ons handen vol geld.”

Oproep

In een gezamenlijke brief roepen de ondernemers van de Albert Cuypmarkt de gemeente Amsterdam op om niet langer op de markt de mondkapjesplicht door te voeren. Want de maatregel is bedoeld voor drukke plekken in de stad. Maar:

  • Het is helemaal niet druk!

Vanwege het wegvallen van de toeristen is er nauwelijks sprake van drukte op de markt. De enkele bezoekers die er nu zijn, draaien om bij het horen van de mondkapjesplicht. Zij kiezen voor de omringende straten en/of een andere markt waar deze plicht niet geldt. Op basis van welke bezoekerscijfers is dit besluit genomen? De 1,5 meter afstand wordt goed aangehouden op de Albert Cuyp.

  • Het gaat om een buitengebied

Experimenteer niet over de rug van de kleine ondernemers, die notabene buiten staan, alwaar besmetting niet of nauwelijks plaatsvinden. Waarom geldt deze plicht niet binnen bij de supermarkt of winkels zoals in omliggende landen? Die hebben ook spek op de botten en draaien de laatste maanden kerstomzetcijfers. Nu wordt de kleine ondernemer keihard getroffen!

  • De werking van mondkapjes is niet bewezen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft bepaald dat er op dit moment onvoldoende bewijs is dat een mondkapje helpt. Nu gaat men experimenteren bij een groep ondernemers die het al ongelofelijk zwaar heeft gehad en nog steeds heeft. Waarom niet experimenteren bij de drukkere supermarkten?

  • Of overal – of overal niet

In omliggende landen zijn mondkapjes binnen in alle winkels verplicht. Dat zorgt voor duidelijkheid. Nu kunnen de bezoekers kiezen voor een andere markt of een winkel waar de plicht niet geldt. Dat zorgt ervoor dat de Albert Cuyp in een oneerlijke concurrentiepositie wordt gedwongen.

  • De juridische grondslag ontbreekt

Volgens diverse juristen mag deze verplichting niet. De OVAC (Ondernemersvereniging Albert Cuyp zal iedere koopman/vrouw juridisch terzijde staan in geval van een boete.

Bezoekers maken rechtsomkeert

“Wij hebben geprobeerd een boete te krijgen zodat we een proefproces tegen de gemeente kunnen beginnen” vertelt marktondernemer Jeroen Puttmann “maar ze hebben vandaag geen enkele bon uitgeschreven. Ik sta zelf aan het begin van de markt en zie dus voor mijn neus gebeuren dat de BOA’s iedereen aanspreken die de markt op willen zonder mondkapje. Dat is natuurlijk hun taak en  doen ze goed, maar het is niet zo dat dan iedereen een mondkapje omdoet. Integendeel, de meeste mensen maken rechtsomkeert en lopen gewoon weg. Het scheelt veel bezoekers. En daardoor is er op de markt ook geen sprake van grote drukte. Daar sta je dan als koopman, in de hitte, met een mondkapje, op een lege markt. Dit kan echt niet zo. Hier moet wat aan gedaan worden.”

Verklaring

En dat hebben ze gedaan. In een gezamenlijke verklaring roepen ze de politiek verantwoordelijken op om de gevolgen van hun besluit goed te overzien en ervoor te zorgen dat in ieder geval niet de marktkooplieden de dupe worden van deze maatregel.

Henk Achterhuis: ‘zorgelijk wat hier gebeurt’

In een eerste reactie vertelt CVAH voorzitter Henk Achterhuis dat hij al bang was voor de gevolgen van de maatregelen. “Wij snappen natuurlijk dat de overheid haar uiterste best doet om de dreigende uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Maar dit experiment van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam lijkt hele schadelijke gevolgen te hebben voor de markten die in de aangewezen gebieden liggen. Wij gaan daarom ook kijken hoe de eerste dag is verlopen op de andere markten in de ‘mondkapjesplicht-gebieden’. Als er sprake is van een fundamentele inkomstenderving, zoals vandaag op de Albert Cuypmarkt het geval was, is het echt nodig dat wij hierover met de betreffende gemeenten om tafel gaan zitten. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat ondernemers straks financieel in de problemen komen, omdat een experiment van de burgemeesters niet goed genoeg is doordacht en uitgediept.”