Marktkooplieden eerder naar huis vanwege hitte

Als gevolg van de hitte hebben meerdere markten in – met name het oosten van het land, want daar wordt het ’t heetst – besloten om kooplieden zelf te laten bepalen of ze eerder naar huis willen of niet. In Doetinchem, Enschede, Didam, Winterswijk en Dinxperlo is deze maatregel al van kracht. Sommige markten stoppen eerder of worden zelfs geheel afgelast.

De maatregel is begrijpelijk als je met bederfelijke waar op de markt staat. In de hitte van deze week smelten de kazen en worsten de vitrine uit en vis is nauwelijks nog goed te houden. Ook chocola, snoepgoed, bloemen en zelfs brood hebben flink te lijden onder deze tropische temperaturen. Het is dus verstandig om ondernemers de ruimte te geven om te vertrekken zodra ze hun waar niet meer in optimale conditie kunnen houden. Elke ondernemer kan dat het beste zelf bepalen. Opvallend is ook dat de markt in alle vroegte drukker wordt bezocht. Mensen kunnen niet langer in bed liggen vanwege de warmte en bezoeken de markt daarom vroeg in de ochtend wanneer de hitte nog niet zo verzengend is.

Het warme weer is tegelijkertijd de reden waarom veel non-food handelaren het juist goed doen. Met dit weer wisselen mensen veel vaker van kleding, trekken meerdere keren een schoon shirt aan en ook sokken worden veel gewisseld. Dat is weer gunstig voor de non-food handel die deze weken extra goede zaken doet.

Zo zie je maar weer, ‘elk nadeel hep z’n voordeel’ om het maar eens Cruyffiaans uit te drukken.