Maastricht: opsplitsing vrijdagmarkt op het Vrijthof en de Markt pakt niet goed uit

Het leek aanvankelijk zo’n goed idee. Om de markten in coronatijd draaiende te houden bedacht men in Maastricht om de grote vrijdagmarkt met 250 kramen op te splitsen in twee markten; een helft van de ondernemers bleef staan op de Markt, de andere helft vertrok naar het Vrijthof. Zo kon de markt ruimschoots voldoen aan de eis om voldoende veilig uit elkaar te staan en ruime looppaden te creëren.

Goed plan, zo was een verbod van de weekmarkt niet nodig. Helaas bleek het alleen op papier een goed plan, want na een paar weken draaien blijken de ondernemers die naar het Vrijthof zijn verhuisd nauwelijks omzet te draaien. Op het Vrijthof draaien ze nog geen kwart van hun normale omzet. En dat kan natuurlijk niet…

Brandbrief

CVAH-Bestuurslid Hannie Heine spreekt namens alle marktondernemers die vrijdags op het Vrijthof opgesteld staan als ze stelt dat deze verdeling voor de marktondernemers geen oplossing is. Om die reden heeft ze een brandbrief geschreven naar de gemeenteraad van Maastricht. In deze brief legt ze uit dat er zijn twee grote bezwaren die maken dat het plan niet werkt.

Overleg levert niets op

“Op de eerste plaats is er geen goede verdeling van het aanbod”, zo vertelt Heine. “Zowel op het Vrijthof als op de Markt zijn er dezelfde soort producten te koop. Kom je als marktganger voor fruit, groenten, kaas, vlees, vis, bloemen én/of textiel, een leuk kleedje of telefoonhoesje, dan kun je dat állemaal op de Markt kopen. Het advies van de CVAH was ook om twee verschillende markten te maken met de branches verspreid (bv alle stoffen en kaas op het Vrijthof en alle AGF en kleding op de markt). Dan moesten de klanten naar allebei de markten. Dit advies heeft men niet overgenomen en twee dezelfde markten gecreëerd zodat de klant als hij op de markt zijn aankopen heeft gedaan niet meer naar het Vrijthof hoeft te gaan. Overleg met de dienst marktzaken heeft tot nu toe niets opgeleverd.”

Gewoontedieren

De CVAH ziet echter genoeg mogelijkheden om de hele markt weer op de markt terug te plaatsen. “De meeste kooplieden zijn bereid meters in te leveren zodat iedereen weer op de markt kan staan. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en blijven naar de plek gaan waar ze eerder heengingen, in dit geval de Markt. Als daar alles is, is er geen reden om nog naar het Vrijthof te gaan.”

 

 

Hannie Heine staat de pers te woord over de problematiek rondom de vrijdagmarkt

 

Toerist loopt Vrijthof voorbij

“Het tweede probleem is de communicatie.” Heine staat zelf met textiel op de markt. “De meeste mensen weten helemaal niet dat er nu op twee plekken markt is. Het staat wel aangegeven, maar men weet het niet. En dat is problematisch, ik verkoop bijna niets meer. Terwijl ik het juist moet hebben van de voorbijganger of de toerist die toevallig langsloopt en denkt: wat een leuk kleedje. Maar die komen hier op het Vrijthof nauwelijks voorbij lopen.”

Inschikken is mogelijk

“Als we allemaal een beetje opschuiven, hier en daar wat verplaatsen bij het Mosae Forum, dan kunnen we de anderhalve meter regel waarborgen en kunnen we toch alle kramen kwijt. Daarvoor zijn tekeningen nodig met opstellingen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. We zijn momenteel gesprekken aan het voeren, ook met de marktmeester om hier op de korte termijn een oplossing voor te vinden. Het verplaatsen van de kramen naar de Markt is niet meer dan logisch en bovendien ook nodig voor de veiligheid. Op de Markt zijn immers pinnen in de grond waaraan je een kraampje kunt vastmaken, op het Vrijthof niet. Bij regen of storm heb je als ondernemer op het Vrijthof dan echt een probleem”.