Lokalemarkten.nl wint de Geniaal Lokaal Ondernemen wedstrijd van Visa

We leven in tijden van snelle veranderingen. Nog maar goed een jaar geleden begonnen supermarkten met het thuis bezorgen van boodschappen. Wie wil kan zijn dagelijkse boodschappen gewoon online bestellen, je hoeft er de deur niet meer voor uit. Het concept slaat in als een bom en het coronavirus zorgt ervoor dat de groep online consumenten nog sneller groeit dan verwacht. In een paar maanden tijd zien de supermarkten met een bezorgservice hun omzet met tientallen (!) procenten stijgen.

Wake-up call

Voor enkele wakkere ondernemers was dit een wake-up call. Drie jonge studenten uit Rotterdam en Den Haag zien het succes van de bezorgservice en willen dit ook gaan aanbieden voor weekmarkten. Ze maakten de website www.lokalemarkten.nl waar inwoners van Den Haag en inmiddels ook Rotterdam op hun eigen lokale markt boodschappen kunnen bestellen. Deze krijgen ze vervolgens een paar dagen later thuis worden bezorgd. Na wat aarzelingen zijn de meeste marktondernemers in Den Haag en Rotterdam inmiddels enthousiast over het initiatief. Ze zien dat de aanvankelijke angst, dat de service leidt tot minder bezoekers op de markt, onterecht is en dat de service juist aanvullend werkt. De omzet van de deelnemende marktondernemers is door de service gegroeid.

Groeiende klantenkring

Yasin Sagdur (links op de foto) is de woordvoerder van de drie jonge ondernemers en legt uit: “Het is voor iedereen nieuw. Voor ons, voor de consument, voor de marktkooplieden en voor de lokale bezorgdiensten. Alles wat we lokaal kunnen doen, doen we lokaal. We hebben nu, na zo’n vier maanden, de boel aardig onder controle. We zien dan ook een snel groeiende kring van vaste klanten. Ook de markthandelaren zijn enthousiast. Ze hebben een extra verkoopkanaal gekregen, ze verliezen geen omzet aan andere retailers buiten de markt en ze kunnen hun inkoop beter plannen.”

Visa

De meeste Nederlandse weekmarkten zullen naar verwachting binnen een paar jaar ook online te bezoeken zijn, zo voorspellen de makers van lokalemarkten.nl. “Het aantal bestellingen op onze site groeit gestaag” aldus Yasin. “Het is een logistieke uitdaging om de bezorging ‘smooth’ te laten verlopen, want er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Maar we doen veel kennis op in Den Haag en Rotterdam, zodra we het gevoel hebben dat hier alles perfect verloopt zullen we onze diensten aanbieden op andere markten in het land, want we geloven heilig dat het bezorgen van de marktaankopen. Over een paar jaar zal dit als heel normaal worden beschouwd.”

En zij zijn niet de enigen die hierin geloven. Met hun initiatief wonnen ze deze maand de Geniaal Lokaal Ondernemen wedstrijd van Visa. Een mooie erkenning van hun ondernemersgeest en voor hen een bevestiging dat ze met hun bezorgservice een gouden toekomst tegemoet gaan. Gefeliciteerd!

Wilt u ook eens kijken naar de mogelijkheden om voor uw markt een bezorgservice, dan kunt u te allen tijde contact opnemen met een van de drie jonge ondernemers, Dolf, Yasin of Tom via hun website lokalemarkten.nl.

Een uitgebreid interview met de prijswinnaars leest u in de komende Koopman.