Lockdown verlengd, er komen aanvullende steunmaatregelingen!

Er komen aanvullende steunmaatregelingen. Rutte noemde dat de verlenging van de lockdown een lastige boodschap is voor ondernemers. Ook werd het belang van levendige dorpskernen en binnensteden genoemd. Markten met food en non food hebben een grote bijdrage hierin. De precieze uitwerking van de aanvullende maatregelingen is nog onbekend. We hadden gehoopt dat er al een concrete uitwerking zou zijn. We blijven druk opvoeren en leveren onze input voor een passende regelingen voor de getroffen ambulante ondernemers. Jullie kunnen op onze inzet blijven rekenen.

Als CVAH pleiten wij net als de andere MKB-organisaties voor:

1. Beschouw bij de NOW ook het ondernemersloon als loon. De ambulante ondernemer zonder personeel heeft, bij alle doorlopende kosten, gedurende de lockdown geen fatsoenlijk inkomen.

2. Geef een ondernemer zelf de keuze over welke periode van drie maanden hij/zij een TVL-vergoeding kan aanvragen.

3. Maak het voor Ambulante ondernemers die nu niet op de markten mogen staan mogelijk om voor een VGD-opslag in aanmerking te komen, ook als men geen gebruik maakt c.q. niet in aanmerking komt voor de TVL-regeling.

4. Als laatste pleiten wij voor het opnieuw instellen van de TOGS regeling maar dan nu alleen voor de getroffen ondernemers die niet mogen staan op de markten. Dit is de meest eenvoudige regeling en dan hebben de ondernemers in ieder geval geld voor de dagelijkse levensbehoeften.

Of hanteer weer het systeem dat alle ambulante ondernemers mogen werken omdat we in de frisse buitenlucht staan.