Landelijk corona protocol weekmarkten

Afwisseling van food en non-food kramen: hierdoor wordt de drukte op de markt verspreid.

  • Kies voor een ruimere opstelling van de markt zodat er meer ruimte ontstaat.
  • Kramen zo ver mogelijk naar achteren en eventueel auto’s verplaatsen.
  • Het liefst ruime looppaden zodat er ruimte is voor wachtende consumenten.
  • Is dit niet mogelijk dan zigzag opstelling en eenrichting routing op de markt.
  • Eventueel de markt spreiden over meerdere pleinen of straten.
  • Indien nodig, bij hele grote verkoopinrichtingen, inkrimping van het aantal meters per ondernemer.
  • Voorzichtig met proeverijen van versproducten, let op goede hygiëne.
  • Daar waar mogelijk een beperkte zitgelegenheid, geen statafels. (Horeca mag ook alleen consumeren op een zitgelegenheid). Dit kan niet ten koste gaan van de veiligheid.
  • Bij een inloopkraam de hoeveelheid klanten reguleren en een verplichte routing aangeven. Verstrek in dit geval ook handschoenen aan de consument voordat ze producten pakken.
  • Geef de producten verpakt mee naar huis.
  • Houdt de afstand tussen verkoper en consument op minimaal 1,5 meter en communiceer dit ook goed naar de consument.
  • Zorg daar waar nodig voor voldoende desinfecterende gel of handzeep
  • Gebruik handschoenen bij vers bereide producten.
  • Voorkom handcontact en gebruik zoveel mogelijk de pin voor betalingen en desinfecteer deze regelmatig.
  • Markeer als marktondernemer met linten, pilonnen en krijt waar consumenten moeten wachten bij de kraam en zorg dat daarbij de 1,5 meter wordt gegarandeerd.

Als CVAH denken wij dat als marktondernemers deze regels in acht nemen, wij de markten gezond kunnen openhouden. Zo kunnen wij de consument blijven voorzien van onze diversiteit in producten met de focus op verse en gezonde producten aangeboden in de buitenlucht.

Download het protocol