Kosten pinnen verder gedaald door contactloos betalen

De kosten van een gemiddelde pintransactie voor een ondernemer zijn de afgelopen 3 jaar verder gedaald. Deze daling is voor een belangrijk deel het gevolg van het toenemend gebruik van contactloos betalen. Contactloos betalen zorgt ervoor dat betalingen sneller gaan. Dat werkt door in de kosten van het pinnen.
Een gemiddelde contante betaling is voor een ondernemer inmiddels duurder dan een gewone pinbetaling. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen naar de kosten van het toonbankbetalingsverkeer in 2017.

Markt maakt inhaalslag

Het totaal aantal transacties in het toonbankbetalingsverkeer steeg ten opzichte van 2014 met 4% (naar 6.065 miljoen). Daarbinnen steeg het aantal pintransacties met 26% en daalden contante transacties met 17%. Op de markt is de mogelijkheid om te pinnen sterk gegroeid de afgelopen periode. Bij de ambulante handel geldt dat inmiddels 85% van de kooplieden de pinpas accepteert. In 2014 lag dit percentage nog op 55%.

Contante betalen duurder dan contactloos betalen

Als we de onderzoekers mogen geloven kost een gemiddelde contante betaling een ondernemer inmiddels €0,29, terwijl een gemiddelde pinbetaling een ondernemer €0,17 kost. Ten opzichte van 2014 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen 16% gestegen en die van pinbetalingen 11% gedaald.

Contant betalen 70% duurder dan contactloos betalen???

Volgens het persbericht van de stichting ‘Bevordering Efficiënt Betalen is contant betalen zelf 70% duurder dan contactloos betalen! Maar deze boute uitspraak moet je toch echt met een korreltje zout nemen. Bij navraag hoe men aan deze conclusie komt antwoordt de woordvoerster dat álle kosten worden meegenomen: “Tegenwoordig zijn er steeds minder bankfilialen waar een ondernemer zijn geld kan afstorten, dus moet hij verder rijden, is hij dus meer brandstof kwijt voor het afstorten en is hij ook meer tijd kwijt, wat ook weer geld kost.”