Kooplieden vrijdagmarkt Maastricht stappen uit overleg met gemeente

 

Het overleg in Maastricht over de herinrichting van de vrijdagmarkt liep al alles behalve soepel, maar dreigt nu uit te groeien tot een waar hoofdpijndossier. De vrijdagmarkt is diep ongelukkig met de splitsing van de markt, die sinds de uitbraak van het coronavirus over twee locaties is verdeeld; de Markt en het Vrijthof. Ondernemers op het Vrijthof kampen met een groot structureel inkomstenverlies en willen niets liever dan terugkeren naar de Markt, waar de vrijdagmarkt ook altijd stond voor de crisis. “En met een beetje goede wil is dat ook heel goed mogelijk” vertelt Hannie Heine, woordvoerder namens de marktondernemers en CVAH-voorzitter van de afdeling Limburg.

Hakken in het zand

“Maar dat beetje goede wil is nou net wat ontbreekt in het overleg. Het overleg loopt vast op halsstarrigheid van andere partijen aan de onderhandelingstafel. Die zetten hun hakken in het zand en frustreren zo elk compromis. Wij marktondernemers hebben samen met de marktmeesters een werkbaar plan gepresenteerd die de belangen van alle marktondernemers goed waarborgen. Iedereen op de markt snapt dat je in deze tijden water bij de wijn moet doen en dat je niet je kraam zo groot kunt uitstallen als voor de crisis. Daarom levert ook iedereen wat ruimte in. En dan past de vrijdagmarkt heel goed op de Markt.”

Hannie Heine

Markt op het Vrijthof loop niet

“Er is geen goede verdeling van het aanbod” licht Hannie Heine toe. “Zowel op het Vrijthof als op de Markt zijn dezelfde soort producten te koop. Kom je als klant voor fruit, groenten, kaas, vlees, vis, bloemen én/of textiel, een leuk kleedje of telefoonhoesje, dan kun je dat állemaal op de Markt kopen. Waarom zou een bezoeker dan nog doorlopen naar het Vrijthof?”

B-locatie

De eerste gedachte is dan: verdeel de branches evenwichtig over beide locaties, probleem opgelost. maar dat wil de gemeente niet. Die vreest teveel loopbewegingen tussen de Markt en het Vrijthof en wil dat niet.  “Bovendien zijn mensen nu eenmaal gewoontedieren en komen ze gewoontegetrouw naar de Markt. Als daar alles is, waarom zouden ze dan nog naar het Vrijthof gaan? Op deze manier is het Vrijthof gedegradeerd tot een B-locatie.”

Frustrerend

Ondertussen tikt de tijd verder. Het gesteggel aan de onderhandelingstafel blijft maar aanmodderen en compromis worden niet gesloten. Knopen worden niet doorgehakt. Als je in vaste loondienst bent kun je zoiets heel lang volhouden, je krijgt aan het eind van de maand immers toch je loon gestort. Maar ben je ondernemer op de Vrijthof, dan draai je week op week verlies. “We zijn laaiend op de gemeente. Zaken worden gestagneerd, keer op keer worden beloften gebroken en gemaakte afspraken niet nagekomen. Voorlopig hoeft de gemeente niet meer op onze medewerking te rekenen. We hebben het gevoel dat we totaal niet gehoord worden en niet verder komen zo. We wachten nu maar eens af en laten de gemeente aan zet.”

Tijd dringt

De gemeente zal toch echt met een goed plan moeten komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. En veel tijd is er niet. Half november moeten de kooplieden sowieso vertrekken van het Vrijthof want dan start de bouw van het kerstevenement. De gemeente lijkt de grip op de onderhandelingen ondertussen kwijt te zijn geraakt en heeft nu het onderzoeksbureau Crowd Professionals ingeschakeld. Dat bureau heeft eerder looproutes in het centrum gemaakt en krijgt nu de opdracht om samen met de CVAH naar een oplossing te zoeken. Maar veel fiducie is er niet bij de kooplieden.

Kind van de rekening

“Dat bureau bepaalde al eerder dat de rijen tussen de kramen 8,7 meter moet zijn. Terwijl de meeste gemeenten 4,5 meter als richtlijn aanhouden. Als je als bureau komt met een belachelijke en volledig onrealistische eis van 8,7 meter, hoe groot is dan de kans op een snel compromis tussen belanghebbenden? Nagenoeg nihil.” En de kooplieden op de Vrijthof? Die zijn ondertussen het kind van de rekening…