Jan van Rooij nieuwe koning Sint Joep

 

Traditioneel gezien start het nieuwe standwerkersseizoen op de grootste jaarmarkt van Nederland, de Sint Joep Mert in Sittard. Deze markt heeft haar roots in de zestiende eeuw liggen en is één van de parels van Limburg die men daar nog echt koestert. En tegelijkertijd de aftrap dus van de standwerkerscompetitie 2019. En de winnaar van dit jaar is Jan van Rooij! Hij stak zijn 85 collega’s naar de kroon en mag zich de koning van Sint Joep 2019 noemen. Een droomstart voor deze standwerker…

’s Middags om 15:00 uur werd op Sint Joeps dag werd het bekend gemaakt: standwerker Jan van Rooij mag zich Koning van Sint Joep 2019 noemen. De jury kwam tot dit oordeel omdat Van Rooij, die siliconensponsjes aan de man/vrouw bracht, zich het beste profileerde als verkoper. Daarbij werden zaken als welsprekendheid, overtuigingskracht, originaliteit, klantvriendelijkheid en aantrekkingskracht op het publiek meegewogen.

Emoties

De nieuwe Koning van St. Joep werd bekendgemaakt door wethouder Leon Geilen (markten), die de gelukkige winnaar een oorkonde, de wisseltrofee, de koningssjerp en een bos bloemen aanbood. Van Rooij was licht geëmotioneerd toen bekend werd dat hij de uitverkorene van de jury was. “Ik vind het een geweldig grote eer. Dit is toch wel een van de mooiste prijzen die je als standwerker kunt winnen.” Jan Van Rooij volgt hiermee Marc Demeyer op, de Belgische marktkoopman die ook vandaag weer – iets verderop dan Jan – te vinden was met zijn dunschiller.

86 standwerkers

De jury bestond ditmaal uit de oprichters van de Voedselbank Zuid-Limburg Harrie en Hannie Verweij, Bart Rams (manager bij Zuyd Hogeschool), Veerle Smets (Miss Oktoberfeest 2018) en Maurice Daemen (manager bij cultuurbedrijf De Domijnen). Zij oordeelden dat Jan van Rooij de beste was van de 86 standwerkers die vandaag tussen 290 ‘stille kramers’ van zich lieten horen. Als je wint in een veld van 86 deelnemers, dan mag je met recht trots zijn op je prestatie! Tilburgernaar Van Rooij werd afgelopen jaar nog zevende tijdens het Nederlands Kampioenschap Standwerken.