Hoe rooskleurig is de toekomst van de marktondernemer? Praat mee op een van de CVAH Vakdagen!

 

dig

Welke kansen en bedreigingen komen op ons af? Schaarse vergunningen, vergrijzing van de branche en bezuinigingen doemen als spookbeelden op, maar tegelijkertijd biedt de veranderende economie nieuwe kansen en uitdagingen. De nieuwe generatie groeit op met foodfestivals en haalt zijn/haar eten steeds meer buiten de deur. Voor de ondernemer die kwaliteit biedt met een glimlach, goede service en met persoonlijke aandacht ligt een mooie toekomst in het verschiet; de jonge markt.

Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod op de Vakdagen van de CVAH, evenals de toekomst van de vereniging. Er is volop ruimte om uw persoonlijke vragen te stellen en discussiëren met uw collega kooplieden.

Voorzitter Henk Achterhuis staat inmiddels al heel wat jaren aan het roer van de CVAH en heeft een duidelijke visie over de te varen koers van de vereniging. “De leden zijn de ogen en oren van de vereniging, zij zijn de ervaringsspecialisten en werken dagelijks in het spanningsveld tussen ondernemerschap en regelgeving. Als ergens iets niet goed is geregeld en er ontstaat een conflict, ondervinden zij dit aan den lijve. Het is goed om hier eens met je collega’s over te praten, dat gebeurt veel te weinig. Want marktondernemers zijn harde werkers die doorgaans lange dagen draaien. ’s Ochtends vroeg uit de veren en als je ’s avonds eindelijk op de bank ploft, ben je blij dat je zit. Als je niet oppast is dat het enige waar je nog mee bezig bent.”

“De Vakdagen dwingen je om even je werk neer te leggen en jezelf de tijd te gunnen om eens anders naar je werk te kijken. Bij elkaar komen met je collega’s in een andere omgeving dan de markt, dat is goed voor iedereen. Je verruimt je blik en je kijkt naar je werk vanuit een andere invalshoek. Je hoort hoe je collega’s tegen de problemen aankijken waar jij ook tegen aan loopt. Behalve dat dit interessante visies oplevert, is het ook een moment van verbroedering. Dat is de belangrijke meerwaarde van de Vakdagen. Ik hoop dan ook veel collega’s én aspirant ondernemers te mogen begroeten.”

Schaarstebeleid

“voor dit jaar zijn er twee belangrijke thema’s die wij met de leden willen bespreken en uitdiepen. Het belangrijkste onderwerp zal de betekenis en toepassing zijn van het ‘schaarstebeleid’ op ieders eigen bedrijf en op ieders eigen markt. Hoe gaan we om met verschillende gemeentelijke visies op dit onderwerp? Met andere woorden, hoe bereiken we maximale harmonie? Want laten we eerlijk zijn, het is een utopie om te verwachten dat alle (autonome) gemeenten klakkeloos het advies van de Tweede Kamer zullen overnemen. De CVAH zal zwaar inzetten op een volwassen overgangsregeling en streven naar vergunningen met een duur van 15 à 20 jaar.”

De toekomst van de ambulante handel

Het tweede thema wat op de Vakdagen uitgebreid aan de orde komt is de toekomst van de ambulante handel. “Ik hoef niemand meer uit te leggen dat de afgelopen decennia een enorme aardverschuiving heeft plaatsgevonden in de detailhandel. Ook de ambulante handel is zwaar geraakt door de komst van internet. De afgelopen tien jaar is het aantal ondernemers gehalveerd, sterk vergrijsd en maar weinig jongeren nemen het stokje over. En als de markt open is, werkt een steeds groter deel van de samenleving. Wat betekent dit voor ons? We zien ook dat steeds meer gemeenten als gevolg van bezuinigingen, het voeren van een markt niet langer meer tot hun kerntaken rekenen.”

‘Daar waar de macht wordt verdeeld’

“Daardoor komt ook de toekomst van de CVAH als belangenbehartiger voor de ambulante handel in het gedrang. Als zelfs een item als toekomstige vergunningsduur ons er niet toe beweegt om ons aan te sluiten bij een organisatie als de CVAH (die zich hiervoor 100% inzet) dan moeten we ons eens goed achter onze oren krabben. Wat willen we als ambulante ondernemers? Willen we goed georganiseerd blijven en vinden we het belangrijk dat er een organisatie is die onze belangen behartigt in de politieke overlegstructuren, daar waar de macht wordt verdeeld? Of is het straks ieder voor zich? De keuze is uiteindelijk aan de marktondernemer…”

Praat daarom mee op een van de Vakdagen en laat uw stem horen. De avonden zijn gratis te bezoeken en ook niet-leden zijn van harte welkom om met collega ondernemers te discussiëren over de toekomst van onze branche. Uw mening telt! Aanmelden kan heel eenvoudig hier.