Grensmarkten in zwaar weer, dramatische omzetdalingen

lege markten langs de grens

Grensmarkten lijden momenteel zwaar onder de corona uitbraak. Sinds onze buurlanden Duitsland en België Nederland hebben verklaard tot corona-risicoland kom bijna geen Belg of Duitser nog naar Nederland. En daar zijn vooral de grensmarkten de dupe van. Die zijn van oudsher helemaal afgestemd op de buitenlandse bezoekers. Nu die massaal wegblijven daalt hun omzet met zo’n 50 tot 70%. De markten staan in de overlevingsmodus, het is afzien en hopen op betere tijden.

Dinxperlo

We namen een kijkje op de markt in Dinxperlo dat bovenop de grens ligt. De linkerzijde van de straat ligt in Nederland, de overkant van de straat is Duitsland. Normaal bruist het hier van de energie en gezelligheid. Niet voor niks won Dinxperlo een paar jaar geleden de prijs van Beste Markt van Nederland. Maar daar is nu weinig van te zien. Dinxperlo is een van de grensmarkten die keihard worden getroffen wordt door de strenge maatregelen die Duitsland heeft genomen naar aanleiding van het coronavirus. Duitsland heeft heel Nederland aangemerkt als risicogebied en dat is goed te merken. Normaal kun je hier over de hoofden lopen, nu is het onwerkelijk stil. En dat beeld is niet anders op andere grensmarkten. Van Groningen tot Limburg, langs de gehele grens met België, mijden onze buren de Nederlandse markten.

In de Koopman van november een uitgebreid verslag over de pijn van de ondernemers op de grensmarkten en de acties die ze ondernemen om toch nog zoveel mogelijk bezoekers naar de markt te halen.