Gemeenten sluiten markten, CVAH onderneemt juridische actie

CVAH in geweer tegen ‘paniekvoetbal’ gemeenten

“Wij zien dat sommige gemeenten nu bezig zijn met paniekvoetbal en warenmarkten sluiten, terwijl de supermarkt er naast gewoon open blijft. Dat is volgens ons meten met twee maten. Je kunt niet zo maar een markt sluiten en tegelijkertijd de supermarkt er naast openlaten.” CVAH voorzitter Henk Achterhuis is verbaasd over de – in zijn ogen – overhaaste beslissingen van bepaalde gemeenten.

Warenmarkt veiliger

“Wij begrijpen dat je als overheid alles op alles wilt zetten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat daarvoor stevige maatregelen nodig zijn snappen wij ook. Maar gemeenten die markten willen sluiten zou ik het volgende willen vragen: Waar is de kans op besmetting groter? Op een markt in de openlucht, waar de wind zorgt voor een constante aanvoer van schone lucht, waar je als klant veel meer persoonlijke ruimte hebt dan in een winkel…  Of in een supermarkt, met een gesloten luchtsysteem waar virussen en bacteriën zich in nestelen en vermeerderen, met winkelwagentjes vol bacteriën, in nauwe gangen waar je tegen elkaar aanbotst, met rijen voor de kassa’s , etc. Ik zou het wel weten. En kennelijk de burgemeester van Amsterdam ook, ik krijg net te horen dat ze daar besloten hebben om de markten open te houden.”

Consequenties

Ondertussen komen steeds meer berichten binnen van gemeenten die de markt willen sluiten. Dordrecht, Maastricht, Rotterdam en Amstelveen zijn ook op het idee gekomen om de warenmarkten te sluiten. Voorzitter Henk Achterhuis: “De CVAH maakt zich hier ernstig zorgen over, deze gemeenten gaan voorbij aan de belangen van hun inwoners en die van de kooplieden. Een markt afblazen waar tientallen ondernemers hun dagelijkse brood verdienen doe je niet zo maar. Als bestuurder moet je wel eerst heel goed nadenken over de consequenties van dit besluit. Dit heeft een enorme impact op de marktondernemers.”

Juridische actie

De CVAH legt zich dan ook niet neer bij deze beslissingen en onderneemt juridische stappen tegen een van de eerste gemeenten die de markt ging sluiten, de gemeente Dordrecht. “Onze advocaat Martijn van Meppelen Scheppink is daar nu druk mee bezig. Zo nodig zullen we een kort geding starten en de rechter vragen om een uitspraak. Wij willen van de voorzieningenrechter een uitspraak over het feit dat een gemeente een warenmarkt sluit, terwijl de supermarkten ongemoeid blijven. Marktondernemers hebben al ingekocht voor het weekend en horen nu ineens dat ze hun waar niet kunnen verkopen. De economische gevolgen van een dergelijk besluit zijn groot voor onze leden, vandaar dat wij onze advocaat hebben gevraagd om stappen te ondernemen tegen de gemeenten die zulke overhaaste besluiten hebben genomen.”