Gemeente wil af van organisatie markten in Zierikzee en Renesse

Het eeuwenoude gebruik dat een gemeente de week- en jaarmarkten organiseert, is niet meer van deze tijd en kost te veel geld. En dus wil de gemeente Schouwen-Duiveland de organisatie van de markten overdragen aan de marktondernemers. Burgemeester en wethouders blazen met hun voornemen een vergeten bezuinigingsvoorstel nieuw leven in. Enkele jaren geleden werd al gesproken over het overdragen van de markten in Zierikzee en Renesse aan de marktkooplieden, maar dat onderwerp raakte door andere prioriteiten op de achtergrond.

De ontwikkeling op Schouwen-Duiveland staat niet op zichzelf. Landelijk besteden steeds meer gemeenten hun markten uit aan een organisatie waarin de kooplieden zijn verenigd. Zo’n club is beter in staat in te spelen op wat nodig is voor een aantrekkelijke markt en werkt bovendien goedkoper.

Branchevereniging CVAH adviseert de gemeente in zee te gaan met de stichting Markten en Activiteiten Zeeland. Deze stichting is sinds vorig jaar actief in Veere en de ervaringen zijn direct al ‘bijzonder goed te noemen’, aldus B en W.  De stichting wil de wel goedlopende avondmarkten in Renesse uitbreiden. In juni zijn de financiële gevolgen doorgerekend en volgt definitieve besluitvorming.