Een kleine ton voor eerste vaatje haring

De vis wordt altijd duur betaald op de vooravond van het verkoopseizoen van de Hollandse Nieuwe, maar dit jaar ging er wel heel geld mee gemoeid. De veiling van het eerste vaatje haring bracht gisteren maar liefst 95.500 euro op. Groothandel Makro ging er met het vaatje vandoor. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. De veiling luidt het verkoopseizoen voor de Hollandse Nieuwe in. Vanaf vandaag is de gerijpte haring te koop bij elke visboer.
Dit jaar was het lastiger dan gebruikelijk om een goede hoeveelheid te vissen. De plankton scholen, waar de vissen zich mee voeden, waren kleiner en lagen hoger in het noorden dan normaal. Daar staat wel tegenover dat het vetpercentage hoger is dan vorig jaar, zo’n 20 procent.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: “De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. We starten met vette, malse haring. Het overgrote deel van de vangst 2019 wordt de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.”

Veiling eerste vaatje

De veiling leverde dit jaar €95.000 op. Tijdens de veiling werd er fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Makro bracht uiteindelijk het winnende bod uit en ging er met het eerste vaatje vandoor. Jan van de Werken, Category Manager Vis van Makro: “Ik geloof dat ik mijn t-shirt en mijn broek kan uitwringen, want het was echt zenuwslopend”.
De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel van dit jaar, de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedschrijver Claudia de Breij is de beschermvrouwe van deze stichting. Zij leidde de veiling en nam de cheque in ontvangst. Deze stichting biedt financiële ondersteuning aan gezinnen waarvan een kind kanker heeft. Ouders die in een financieel lastige situatie verzeilen, kunnen op korte termijn aankloppen bij de stichting voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen of reiskosten. Zo kunnen de ouders zo goed mogelijk zorgen voor hun zieke kind en eventuele andere kinderen.

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Hollandse Nieuwe is geen jonge haring, zoals misschien voor de hand ligt. De term ‘nieuwe’ verwijst naar het feit dat de haring zich na de barre wintermaanden vol heeft gegeten en weer rond de 20 procent vet bevat. De haring wordt in het noorden van de Noordzee gevangen, in de driehoek Denemarken-Schotland-Noorwegen. Aan wal nemen Nederlandse visverwerkers de vis over. Machines kaken de vis. Dat wil zeggen: ze ontdoen de vis van kieuwen en ingewanden, exclusief de alvleesklier. Dit orgaan begunstigt het rijpingsproces en blijft dus zitten. De verwerkers zouten de vis en laten het rijpen. Traditioneel gebeurde dit in eikenhouten vaatjes – vandaar de veiling van het eerste vaatje haring. De vis reist hierna bevroren, in ieder geval 48 uur, naar Nederland om besmetting met de haringworm te voorkomen.
De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Dit predicaat mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu bijna 400.000 ton) wordt een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

fotograaf: Goffe Struiksma