Deventer en Wijchen: Markt én horeca gezamenlijk op marktplein


foto: Deventer markt van vóór de coronacrisis

De spanning tussen de horeca en de marktondernemers is uit de lucht. In een goed gesprek met wethouder Thomas Walder is een oplossing gevonden voor de invulling van de Brink waarin beide partijen zich kunnen vinden. CVAH-voorzitter Henk Achterhuis is blij met de uitkomst: “Deventer is een schoolvoorbeeld van hoe het kan en overal zou moeten. Ga gewoon met elkaar in gesprek en kijk vooral naar mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Dan is er veel meer mogelijk dan iedereen voor mogelijk had gehouden.”

In de kiem gesmoord

De afgelopen weken verschenen berichten in de media die de spanning tussen de horeca op de Brink en de Deventer marktkooplieden behoorlijk deed oplopen. De Deventer horeca trad naar buiten met plannen om de terrassen op de Brink flink uit te breiden. Volgens de ondernemers hebben ze die ruimte absoluut nodig om nog enigszins geld te verdienen. Daarbij ging men geheel voorbij aan de belangen van de marktondernemers. Deze reageerden furieus op de plannen van de horeca. Een conflict leek geboren. “Gelukkig is door tussenkomst van wethouder Walder dit conflict in de kiem gesmoord” aldus Achterhuis.

CVAH-voorzitter Henk Achterhuis

Maak elkaar niet gek, blijf in gesprek

“Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan” zegt de CVAH-voorzitter. “In deze bizarre tijden lopen de spanningen hoog op. Ik snap dat ook wel. De afgelopen weken hebben de marktondernemers in Nederland hard moeten knokken om hun plek op de markt terug te winnen. In een aantal gemeenten is deze strijd nog steeds aan de gang.”

Deventer wethouder Thomas Walder

Belangrijke rol voor wethouders

“Bij de horecaondernemers is dat niet anders. Die staan ook onder hoogspanning en willen liever gisteren nog dan vandaag hun zaak weer openen. Ze komen bij elkaar en maken wilde plannen waarbij ze vooral met hun eigen sinecure bezig zijn en vergeten daarbij de belangen van andere partijen. Daarom is het zo belangrijk dat een wethouder beide partijen om tafel roept en met hen in alle rust gaat kijken naar de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”

‘Toon begrip voor elkaar’

“En dan blijkt dat er veel meer mogelijk is dan men aanvankelijk dacht. In Deventer hebben we gezamenlijk de kaart erbij gepakt en gekeken hoe we de Brink het beste kunnen invullen. Daarbij hebben beide partijen wat water bij de wijn gedaan en toen was men er al snel uit. De markt is opgerekt en loopt door in de Keizerstraat. Daardoor heeft de markt op de Brink veel minder ruimte nodig die kan worden gebruikt door de horeca. Bovendien is de vrijdagmarkt om 14.00 uur al vertrokken en de zaterdagmarkt om 18.00 uur. De kooplieden hebben beloofd dat ze snel inpakken zodat de horeca hun ruimte ook kan gebruiken. Een beetje begrip voor elkaar doet wonderen en haalt de spanning uit de lucht.”

Gemeente Wijchen: hetzelfde verhaal

“Hetzelfde verhaal zie je in Wijchen. Daar wil de horeca ook het hele Wijchense Markt opeisen voor zichzelf en gaat totaal voorbij aan de belangen van de markt. Ook daar staat de horeca zo onder druk dat ze alleen met zichzelf bezig zijn. Maar wethouder Nick Derks behield het overzicht en riep de horeca terug. “De weekmarkt biedt al decennia lang een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en economie in het dorp, die zet je niet zo maar aan de kant. Bovendien is de markt slechts één ochtend in de week, waar heb je het over?” Aldus de wethouder.

Wijcher wethouder Nick Derks

Klaagzang

Horecaondernemer Manon Christodoulides van restaurant Het Wapen van Wijchen klaagde nog dat ze dan ‘s avonds op tijd haar terras moet afbreken en in de namiddag weer opbouwen, maar Derks wil van die klaagzang niets weten. “De markt maakt ook een moeilijke tijd door en zou op een andere plek te maken krijgen met een omzetdaling.” Op woensdagavond moet het terras worden afgebroken, zodat er donderdagochtend plek is voor de weekmarkt.”

Schoolvoorbeeld voor andere gemeenten

“Deventer en Wijchen zijn uitstekende voorbeelden van hoe de openbare ruimte het best kan worden benut.” zo sluit de CVAH-voorzitter af.  “Ik hoop dat andere gemeenten net als hier de rust bewaren en niet meegaan in de paniekvoetbal. Je bereikt altijd veel meer als je in alle rust met elkaar in overleg gaat en dan vooral kijkt naar de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dat leidt in 9 van de 10 gevallen tot een creatieve oplossing.”