Den Haag brengt kooplieden veel te veel kosten in rekening

Den Haag brengt marktondernemers meer kosten in rekening dan destijds met de gemeenteraad is afgesproken. Dat is de schokkende uitkomst van het onderzoek ‘Uit de markt prijzen’ van de Rekenkamer Den Haag.

Voor de voorzitter van de CVAH afdeling Haaglanden, Nel Kames, komt dit niet als een verrassing. “Ik heb vanaf dag 1 al gezegd dat de kosten die de gemeente ons kooplieden in rekening brengt veel te hoog is. De huur van een standaardunit op de markt is 900 euro, daar komen nog allerlei kosten bij zoals energie, vervoerskosten, de opslag die je nodig hebt, etc. De maandlasten gaan voor je het weet al snel richting de 1700 – 2000 euro per maand. Tegelijkertijd willen ze dat wij de prijzen zo laag mogelijk houden. Hoe dan? We gaan nu met de achterban en collega’s van het MKB in beraad om een passend antwoord op dit bericht te geven. Morgenavond hebben wij alvast een eerste gesprek met de wethouder. Het vervelende is dat dit bericht nu naar buiten komt, op het moment dat iedereen op vakantie gaat, de gemeenteraad is pas in september weer werkzaam. Het wordt zo lastig om iedereen te mobiliseren.”

Moeilijke tijden

De Nederlandse markten hebben het al zo moeilijk. De CVAH heeft al eerder gemeld dat de omzet van alle warenmarkten in Nederland sinds 2010 met bijna 30 procent afgenomen. Daarmee slonk het aandeel in de totale detailhandel omzet van 4 procent naar 2 procent. Dan is het belangrijk dat gemeenten goed omgaan met de marktondernemers. Veel gemeenten zien het belang van een gezonde warenmarkt in. Het brengt veel vertier, gezelligheid en verse producten naar de binnensteden. Als gemeenten hun markt zo koesteren – en dat is wat de gemeente Den Haag ook steeds roept – dan staat hun handelen haaks op wat ze zeggen.

Vanavond zal de CVAH overleg voeren met betrokkenen. Meer nieuws volgt snel.