De nieuwe Nationale Haringtest blijkt een schot in de roos

 

Twee van de vier ambulante ondernemers die als beste haringspecialisten werden uitgekozen: Molenaar in Limburg en Zwaan in Overijssel

Een betere start was nauwelijks mogelijk; de nieuwe Nationale Haringtest wordt breed omarmt door publiek en deelnemers. Leverde de oude test meer verliezers op dan winnaars, in de nieuwe opzet is het juist andersom. En dat was te merken. De bekendmaking van de beste haringverkopers per provincie verliep op een eerlijke en positieve sfeer. De avond mondde uit in een gezellig feest voor alle deelnemende ondernemers. Want ook al werd je geen winnaar, de wetenschap dat je op een eerlijke manier werd beoordeeld stemde iedereen tevreden.

Tot en met vorig jaar werden sommige haringverkopers onterecht tot op de bodem afgebrand door een elitaire – en wat later bleek – partijdige jury. De weerstand tegen de test groeide zo hard dat vorig jaar werd besloten een geheel nieuwe test op te zetten. In deze test geen ruimte voor een select groepje almachtige ‘kenners’, maar worden de haringverkopers enkel en alleen beoordeeld door het publiek. Mensen zoals u en ik. De menselijke maat is weer terug en er is weer sprake van een eerlijke en sportieve competitie.

Elke provincie telde een winnaar. Alleen Overijssel telde er twee, omdat beide ondernemers exact evenveel punten hadden gescoord. En laten dat nu twee marktondernemers zijn! In totaal waren er vier marktondernemers die als winnaar uit de bus kwamen, dus een kwart van de allerbeste visspecialisten staan op de markt. Een mooie uitslag waar de ambulante handel trots op mag zijn. Voor een heerlijke haring ga je dus naar de markt. Een uitgebreid verslag van de Nationale Haringtest kunt u lezen in de Koopman van oktober.