CVAH wil gratis WIFI op alle markten

Gratis WIFI op alle markten. Dat is waar de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel zich de komende maanden sterk voor gaat maken, nu bekend is geworden dat het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie maandagavond akkoord zijn gegaan met het WiFi4EU-initiatief. Dat betekent dat er een subsidie van 120 miljoen euro vrijkomt voor gratis wifi-hotspots op diverse openbare plekken in Europa.

CVAH bestuurslid Wim Wiefkers: “ De weekmarkten in Nederland zijn drukke, zo niet dé drukst bezochte plekken in vrijwel elke stad en dorp. Het is niet meer dan logisch dat deze markten worden voorzien van gratis WIFI. We zullen bij de Nederlandse gemeenten aandringen om dit te realiseren. Het zal de kwaliteit van de Nederlandse warenmarkten nog verder verbeteren, zonder dat dit grote investeringen vergt. Het is een buitenkans die we niet mogen laten liggen.”

Volgens het statement zullen lokale autoriteiten een eenvoudige aanvraag kunnen doen. De uitvoerende EU-instantie zal de aanvraag inwilligen in de vorm van vouchers die gebruikt kunnen worden voor de aankoop en installatie van state-of-the-art apparatuur. De gemeente is verantwoordelijk voor de aansluiting en de internetkosten.

6.000 tot 8.000 gemeenten in Europa moeten volgens het plan hotspots krijgen op onder meer openbare pleinen, parken en ziekenhuizen. Lokale autoriteiten kunnen zich in de toekomst aanmelden voor subsidies voor de aanleg hiervan. Vanaf wanneer dat precies is, heeft de Europese Commissie niet bekend gemaakt.