CVAH voorzitter Achterhuis biedt gemeenten hulp om markten veilig te maken

Gisteren was CVAH voorzitter Henk Achterhuis te gast in het SBS6 programma Hart van Nederland. Hierin kwam het probleem van de versnipperde corona-veiligheidseisen aan de orde. Elke gemeente stelt haar eigen eisen aan de markt en dat leidt tot grote verwarring onder marktondernemers.

Verantwoorde aanpak

Voorzitter Achterhuis pleit in de uitzending voor snelle opening van alle markten en biedt gemeenten aan om mee te helpen aan een consistent beleid ten aanzien van markten. “Bij de CVAH staat de hele dag de telefoon roodgloeiend. Wat bij de ene regio is toegestaan is bij een andere regio streng verboden. Een stad als Apeldoorn bijvoorbeeld laat zien dat met een verantwoorde aanpak de markten heel goed kunnen worden georganiseerd en dat er plek is voor zowel de food als de non-food.”

‘Gemeenten, maak gebruik van onze kennis’

“Als je dat beleid vergelijkt met het beleid van de gemeente Rotterdam zie je enorme verschillen. Wat ze in Rotterdam doen is eigenlijk complete onzin. Daar sluiten ze alle markten inclusief de twaalf kleinere wijkmarkten. En dat is helemaal niet nodig. Als de grote markten op de Binnenrotte, het Afrikaanderplein en het Groot Visserijplein moeilijk te organiseren zijn, prima, neem dan contact op met ons en wij helpen graag mee om hiervoor een veilige oplossing te zoeken. Maar laat ondertussen die kleine wijkmarkten wel door gaan. Dat zijn markten met zo’n 20 tot 25 ondernemers en die zijn met eenvoudige ingrepen binnen een uur aangepast aan alle gestelde veiligheidseisen. Wij hebben die kennis in huis, gemeenten maak daar gebruik van!”

Terug kijken

Wilt u de uitzending terug zien, klik dan hier. Even op de tijdsbalk doorspoelen naar 13.25 minuten, daar start het nieuwsitem over de markt.