CVAH pleit voor uitzondering ambulante ondernemers woonadres-voorwaarde TOGS-regeling

Veel ambulante ondernemers hebben met schrik kennisgenomen van de woonadres-voorwaarde bij de TOGS-regeling, aldus CVAH-voorzitter Henk Achterhuis. “We hebben natuurlijk gelijk het ministerie erop gewezen dat dit een onmogelijke voorwaarde is voor een groot deel van de ambulante ondernemers. Ze hebben geen winkel op een vast adres en hebben meestal de opslag en de verwerking ook op het woonadres. Ik kan me niet voorstellen dat de overheid dit zo bedoeld heeft.”

Een van de voorwaarden bij de TOGS-regeling is dat de onderneming geen fysieke vestiging mag hebben op een woonadres. Kroeg en restaurant eigenaren, die een horecagelegenheid huren, pachten of in eigendom hebben, zijn op dit moment al uitgezonderd. Echter, ambulante ondernemers hebben per definitie geen verkoopvestiging op een vast adres en slechts een deel heeft een bedrijfspand voor verwerking en opslag op een ander adres als het woonadres. Daarom kunnen ambulante ondernemers veelal automatisch niet aan deze TOGS-voorwaarde voldoen. De CVAH heeft het ministerie hierop gewezen en verzocht om ambulante ondernemers aan de uitzonderingen toe te voegen.

De CVAH houdt de vinger aan de pols zoals zij dat ook doet voor aan alle ondernemers wiens markten zijn afgelast, ondernemers die door deze omstandigheden een flink deel van hun ambulante omzet zien wegvallen en alle standwerkers die overal geweerd worden.