Brandbrief aan minister Grapperhaus en het ministerie van Justitie en Veiligheid


Ministerie van Justitie en Veiligheid
t.a.v. F.B.J. Grapperhaus
Postbus 20301
2500 EH Den Haag

Zeewolde, 10 februari 2021

Geachte minister Grapperhaus,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende, maar laat ik mij even aan u voorstellen. Mijn naam is Martie Bleeker en ben de landelijk secretaris van de branchevereniging voor de ambulante ondernemers (CVAH) of te wel de marktondernemers.

Deze brief heb ik ook al naar mevrouw Jonk gestuurd directeur bij EZ. Vanuit EZ en K is geadviseerd om u ook onze brief te sturen.

Wel wil ik vermelden dat wij meestal met EZ contact hebben en dat wij altijd prima te woord worden gestaan en geholpen worden met informatie over de nieuwe richtlijnen. Natuurlijk niet altijd het antwoord wat we willen horen maar dat begrijpt u vast.

Nu kom ik dan met mijn vragen en problemen bij u. Wij, als branchevereniging, vinden natuurlijk gezondheid en veiligheid een belangrijk goed, daar valt ook niet op af te dingen. Wij denken ook dat wij als ambulante handel een belangrijke rol spelen in de consument te voorzien van verse, gezonde en lekkere producten en dat in de gezonde buitenlucht. Diverse rapporten hebben al aangetoond dat in de buitenlucht de besmettingen minimaal zijn en als warenmarkten hebben we ook door het stellen van strikte regels gezorgd voor een goede veiligheid. Als markt zijn wij natuurlijk een grote supermarkt maar dan in de buitenlucht.

Helaas is er door de maatregelen gekozen voor een scheiding tussen de food ondernemers en de non-food ondernemers terwijl we toch allemaal in de buitenlucht staan.
Dit was en is moeilijk uit te leggen omdat er categorieën worden uitgesloten. Bloemen en planten, dierenbenodigdheden mogen niet op de markt staan, maar bloemenwinkels mogen wel voor hun winkels in de buitenlucht staan en dierenspeciaalzaken mogen wel verkopen. Juist om zo weinig mogelijk verkeersbewegingen en traffic te organiseren zou het veel logischer zijn om dit op een plek te kunnen halen namelijk “De supermarkt in de buitenlucht, de markt”.

We hadden gehoopt dat door een geringe versoepeling voor de detailhandel, namelijk het click en collect systeem, dat er weer meer ruimte zou komen voor onze ondernemers en hadden zelfs gehoopt dat onze non-food ondernemers misschien weer terug mochten komen. Niets is minder waar. Er wordt nu zelfs gesteld dat er op de warenmarkt geen mogelijkheid is om het click en collect systeem te mogen invoeren.

Dit is echt onbegrijpelijk. Wij kunnen ons prima aan de voorwaarden die aan dit systeem hangen houden. De consument bestelt de dag van tevoren bij de ondernemer en de ondernemer neemt de volgende dag de bestellingen mee naar de markt. Dit zorgt echt niet voor meer verkeersbewegingen want de consument is al op de markt om zijn verse producten in te slaan en neemt in een moeite de bestellingen mee. In een keer alles in huis. We zorgen met elkaar dat de markt geen uitje wordt en hameren er bij de consumenten op om met
1 persoon te komen en snel weer te vertrekken.
Dus dit mes snijdt aan twee kanten, tevreden consumenten die snel de boodschappen in huis kunnen hebben en ondernemers die niet ten onder gaan in deze malaise.

Ik hoop dat u nog eens op deze manier naar de non-food ondernemers wilt kijken en de toegevoegde veilige waarde die ze kunnen hebben in deze absurde angstige tijd.
Ik reken in het volste vertrouwen op u en bedank u voor het lezen van mijn noodkreet voor onze ondernemers.

Met vriendelijke groet,
Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel
Namens het Centraal Bestuur

M. Bleeker – Steenstra,
secretaris/penningmeester