Braderieën en jaarmarkten weer toegestaan, maar hoe dan?

Iedereen is opgelucht dat het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelt. Dat geeft ondernemers in tal van sectoren eindelijk weer meer lucht. Essentieel is wel dat TNO, in opdracht van het kabinet, nu snel onderzoek doet naar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier ook van de 1,5 meter regel te kunnen afwijken, zoals VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring bepleiten. Dat is snel nodig want het zal in de praktijk een hele lastige, zo niet onmogelijke klus worden om jaarmarkten en braderieën te organiseren zonder versoepeling van die anderhalf meter eis.

Versoepeling 1,5 meter regel

Minister Grapperhaus heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar ventilatie in zalen en horeca en of het mogelijk is om de 1,5 meter onder voorwaarden buiten en in goed geventileerde ruimten op een verantwoorde manier aan te passen. Er is goede hoop dat de anderhalf meter eis voor evenementen die buiten plaats vinden, straks kan worden losgelaten. Als dat straks daadwerkelijk wordt afgekondigd, staan alle seinen op groen voor marktevenementen en kan onze branche zonder beperkingen aan de slag.

Snel duidelijkheid

VNO-NCW voorzitter Hans de Boer wil dat het kabinet binnen drie weken duidelijkheid geeft over de handhaving van de 1,5 meter maatregel, zodat het zomerseizoen voor bepaalde ondernemers nog enigszins kan worden gered. Anders keert de wal het schip en is het voor veel ondernemers alsnog te laat.’

positief

Vooralsnog is er alle reden om blij te zijn met de aangekondigde versoepeling. Het geeft veel collega’s weer lucht en een reden om van de bank af te komen. De CVAH is verheugd dat ook voor de kermisbranche weer hoop gloort aan de horizon. Deze ondernemers hebben tot nu toe alleen maar tegenslag gekend. Het is verheugend nieuws dat zij ook eindelijk weer de mouwen mogen opstropen.