Amsterdamse Reuring Markt ten onder aan succes

De Amsterdamse Reuring Markt lijkt ten onder te gaan aan hun eigen succes. Juist nu de markt lekker draait en is uitgegroeid tot zo’n 45 standplaatsen, wil Stadsdeel Oost de markt weer inkrimpen tot maximaal 30 standplaatsen. Veel bewoners en marktkooplieden begrijpen niet waarom de succesvolle Reuring Markt op IJburg het met minder kramen moet doen. Behalve de krimp, worden ook nog eens de opbouw- en openingstijden verkort.

Onbegrijpelijk

De markt is een initiatief van Antoinette Poortvliet. De beperkingen die het stadsdeel de markt nu oplegt ziet ze als het einde van de markt. “Ik heb hier jaren gewerkt aan een vaste kern van kwalitatief hoogwaardige marktkooplieden. Dat werk wordt nu in één klap teniet gedaan door besluiten van bovenaf. Onbegrijpelijk.”

Regelzucht

Louise Wesselius, voorzitter van de CVAH afdeling Amsterdam, ziet het gedoe rondom de markt met lede ogen aan. “De kern van het probleem is de regelzucht van politici. Van bovenaf leggen ze de Amsterdamse markten keer op keer beperkingen op die kant noch wal raken. Deze mensen snappen niet hoe de markthandel werkt. Niet alleen de Reuring Markt is hiervan de dupe, de markt op het Bos en Lommerplein heeft er last van en ook de kooplieden op het Waterlooplein zijn alles behalve gelukkig met wat er allemaal wordt besloten van hogerhand. Al jaren is er onrust op de Amsterdamse markten. Bestuurders laten veel te vele hun oren hangen naar het grote geld, zo lijkt het althans. Met de betrekking tot de Reuring Markt is dat ook weer goed zichtbaar. Want men zegt dat er klachten komen van winkeliers in het winkelcentrum op het Joris Ivensplein. Maar wat ik heb gehoord zijn het de eigenaren van het winkelcentrum die geen markt voor hun deur willen hebben. Dit geeft kennelijk te veel concurrentie en is daardoor ongunstig voor de verhuur van winkels.”

Gezelligheid

Omwonenden snappen ook niets van het besluit van Stadsdeel Oost. “Als de markt nu overlast bezorgt, dan snap ik dat men gaat ingrijpen. Maar dat is helemaal niet het geval. Wij vinden de markt juist veel reuring en gezelligheid brengen. We snappen niets van het besluit van Stadsdeel Oost.”

Volgens stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter van Stadsdeel Oost is er helemaal geen sprake van krimp. Volgens hem staan er pas sinds juni 45 kramen. “Daarvoor is het altijd dertig geweest en daarop gaan we het nu vastzetten. De markt is een succes en dat willen we graag zo houden. Maar de markt staat wel in een winkelcentrum en dat moet wel een beetje in balans blijven”, legt hij uit aan NH-nieuws. “Bijna alle winkeliers van het winkelcentrum kloppen bij mij aan en zeggen dat ze last van de markt hebben, dat het te groot geworden is”, vertelt Poorter. “Als het onduidelijk is hoe groot de markt mag groeien, dan heeft het enorme uitwerking op de winkeliers. En ik wil geen leegstand hier.”

Haaks

Zijn bevindingen staan haaks op de bevindingen van Antoinette Poortvliet. “Alle ondernemers in het winkelcentrum zijn enthousiast over mijn plannen, ik heb van hen geen klachten gekregen over de markt. Door de markt komen er juist meer mensen naar het winkelcentrum, het verstevigt elkaar. Alle winkeliers die ik gesproken heb zijn het eens met de markt zoals die nu is. Er is geen enkele reden om deze kleiner en korter te maken.”

Ook de omwonenden snappen niets van de opmerking van Poorter. “De enige die wij hebben horen piepen, zijn de vastgoedpartijen die eigenaar zijn van het winkelcentrum. Niemand heeft last van de markt. We zijn blij dat er eindelijk wat leven is in het centrum. Dat hier een markt zou komen stond altijd al in de plannen. En nu is die er eindelijk en maakt het stadsdeel de markt kapot. Onbegrijpelijk volgens de omwonenden, die samen met spandoeken actie voeren tegen de plannen van het stadsdeel.”