AGF.nl: Door droogte veel kleine maten hardfruit verwacht

“Regen kan niet alles meer goed maken, prijzen zullen stijgen”

“Fruittelers praten tegenwoordig maar over een aantal zaken en dat zijn droogte, regen en de oogst”, vertelt Kris Wouters van Woutersfruit. “Niet iedere teler heeft de mogelijkheid om water te geven en dit is goed terug te zien in de verwachte hoeveelheden van het hardfruit. Ook de telers die wel toegang hebben tot water hebben last van het weer, omdat veel blad van de bomen verbrand is door de zon. Minder blad heeft invloed op de maat van het fruit, maar gelukkig niet op de kwaliteit. Als gevolg van de droogte is de smaak en het suikergehalte wel uitzonderlijk goed dit jaar. Dit is de enige positieve kant van het verhaal.”

Als het eind deze week gaat regenen is het voor veel fruit al een beetje te laat. “Natuurlijk willen we heel graag regen, maar op de droogste plaatsen staan de peren al stil. Regen kan een deel van de schade nog wel goedmaken, maar niet voor de volle honderd procent.” Het weer heeft op de kleuring van de peren nog niet veel invloed gehad. Er zijn wel wat peren die iets geler zijn, maar de Conference is groen dus daar heeft de zon weinig invloed op. Voor de Gala en de Elstar-appel is het qua kleuring wat moeilijker zeker omdat deze over drie weken worden geplukt.

“Wanneer de Conference peren officieel worden vrijgegeven weten we nog niet, maar die datum zal rond 15 augustus liggen. Door het weer is de oogst vroeger dan normaal. De dagen van bloei tot pluk zijn ook tien dagen minder dan andere jaren”, vertelt Kris. “De appelvoorraden zijn al een paar maanden op en sinds een paar weken ook de peren. De nieuwe oogst komt op een compleet lege markt binnen. Voor fruit met een goede maat zullen ook goede prijzen worden verwacht. Voor het kleine fruit wat er in grote hoeveelheden zal zijn, zal het qua prijs moeilijk worden. Toch zijn telers nog helemaal niet bezig met de prijs. Ze zijn maar bezig met één ding en dat is de droogte.”